Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
3 średnie ziemniaki
jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy RAPSO do smażenia
Wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kaszę gryczaną łączymy z ziemniakami, jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy nie za dużo oleju rzepakowego.
Z masy formujemy placuszki gryczano-ziemniaczane.
Smażymy z obu stron.
Do placuszków gryczano ziemniaczanych polecam sos z leśnych grzybów.
SOS z leśnych grzybów:
grzyby - np kozaki, borowiki
cebula
1/3 szkl śmietany kwaśnej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - masło i olej.
Cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy. Cebulkę wykładamy do miseczki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy., smażymy na tłuszczu po cebuli.
Do podsmażonych grzybów dodajemy cebulkę. Wlewamy 1/3 szkl. wody. Dusimy.
Pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku.
Placuszki gryczano-ziemniaczane układamy na sałacie, polewamy sosem grzybowym.
Smacznego !
ale to przesmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadla cosik takiego :)
OdpowiedzUsuń