września 25, 2013

Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym


Składniki:

1 woreczek kaszy gryczanej
3 średnie ziemniaki
jajko
sól, pieprz

olej rzepakowy RAPSO do smażenia







Wykonanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kaszę gryczaną łączymy z ziemniakami, jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem



Patelnię rozgrzewamy, wlewamy nie za dużo oleju rzepakowego.
Z masy formujemy placuszki gryczano-ziemniaczane. 
Smażymy z obu stron.

Do placuszków gryczano ziemniaczanych polecam sos z leśnych grzybów.


SOS z leśnych grzybów:

grzyby - np kozaki, borowiki
cebula
1/3 szkl śmietany kwaśnej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - masło i olej.
Cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy. Cebulkę wykładamy do miseczki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy., smażymy na tłuszczu po cebuli.
Do podsmażonych grzybów dodajemy cebulkę.  Wlewamy 1/3 szkl. wody. Dusimy.
Pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku.

Placuszki gryczano-ziemniaczane układamy na sałacie, polewamy sosem grzybowym.


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo