listopada 07, 2017

Deser budyniowy - domowe monte

      Macie ochotę na coś pysznego ? Proszę bardzo - domowa wersja sklepowego mlecznego deserku.

Domowe "monte", czyli deser budyniowy z kakao i orzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje.

Deser ten przygotujecie bardzo szybko...i tak samo też zniknie - zapewniam. Ja już to sprawdziłam i wiem co piszę.

Ugotujcie zatem budyń śmietankowy lub waniliowy, a gdy ostygnie przystąpcie do działania.




deser-budyniowy




PRZEPIS 
NA MLECZNY DESER "MONTE"



Składniki:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao 




Przygotowanie deseru:


1.  Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru.
W pozostawionym mleku rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i zagotować - ciągle mieszając.


2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Przykrycie budyniu folią zapobiegnie utworzeniu się "skórki".





3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę dodać do zimnego budyniu i wymieszać na niskich obrotach miksera.



4. Budyń podzielić na 2 części. Do jednej części dodać masło orzechowe i kakao - dokładnie
wymieszać.



5. Do pucharków lub innych naczynek układać warstwę ciemną, następnie jasną.
Deser oprószyć odrobiną kakao i udekorować świeżymi owocami.



łatwy-deser-budyniowy


deser-monte


deser-budyniowy-z-kakao


Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo