października 31, 2017

Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur

   Nie wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur.
Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie.

Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur.

Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa. Zapewniam, że będzie równie smacznie.

W przepisie wykorzystałam mrożoną brukselkę od Poltino. Wybór mrożonej brukselki, zdecydowanie przyspieszył mi przygotowanie dania.



brukselka-w-sosie-serowym



PRZEPIS 
NA ZAPIEKANĄ BRUKSELKĘ



Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki Poltino
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g sera lazur
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie dania:


1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki nie trzeba rozmrażać.


2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem.

Sos doprawić solą i piep
rzem.


3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę.


4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 40 minut.




zapiekana-brukselka-w-sosie


brukselka-zapiekana


danie-z-brukselki


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo