Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie.
Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur.
Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa. Zapewniam, że będzie równie smacznie.
W przepisie wykorzystałam mrożoną brukselkę od Poltino. Wybór mrożonej brukselki, zdecydowanie przyspieszył mi przygotowanie dania.
PRZEPIS
NA ZAPIEKANĄ BRUKSELKĘ
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej brukselki Poltino
- 250 g serka mascarpone
- 100 g sera lazur
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania:
1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki nie trzeba rozmrażać.
2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem.
Sos doprawić solą i piep
rzem.
3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 40 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz