maja 03, 2017

Filet z kurczaka w teriyaki

    Filety z kurczaka przygotować można na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych smaków, jest filet z kurczaka w teriyaki. Doskonały do obiadu, idealny jako szybka ciepła kolacja lub także jako składnik szybkiej sałatki. Sprawdza się także na kanapkach.

Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny.



kurczak teriyaki


Składniki na filet z kurczaka w teriyaki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu


Przygotowanie kurczaka teriyaki:

Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ).

Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony.



Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię.
Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
Przed zdjęciem z patelni sprawdzić w nacięciach, czy filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C.

Usmażony lub/i podpieczony filet z  kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry.


kurczak marynowany w teriyaki

pierś z kurczaka smażona


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo