Brownie z czerwonej fasoli

     Czy ciasto z fasoli brzmi ekstremalnie ? Z pewnością nie bardziej niż ciasto z kiszoną kapustą...bo i o takowym słyszały moje uszy, a i język smakował...

Jeśli nie straszne Wam kulinarne eksperymenty, zapraszam zatem po przepis na czekoladowe ciasto z fasoli. Ciasto wygląda niemalże identycznie jak klasyczne brownie, ale czy smakuje jak brownie ? No nie zupełnie, bo czekolada jest czekoladą i nic jej nie zastąpi. Porcja prawdziwego czekoladowego brownie to inny poziom smaku aniżeli brownie z fasoli. Ale, ale...ja wcale nie powiedziałam, że to ciasto jest be i fuj. Absolutnie, co to, to nie. Ciasto fasolowe zaskoczyło mnie, niemalże tak samo jak zima drogowców. Miałam obawy, miałam wątpliwości, a moje łapki nieśmiało zmierzały z kawałkiem ciasta w kierunku ust. Wszystko zniknęło, gdy pierwszy kęs został dokładnie posmakowany i przełknięty. Ciasto z czerwonej fasoli ma zwartą konsystencję, a zarazem jest delikatne i mocno wilgotne. Jako, że w skład ciasta wchodzi też banan, jest on mocno wyczuwalny.

Brownie z czerwonej fasoli robi się jeszcze szybciej niż brownie klasyczne. A myślałam, że nie ma na świecie szybszego przepisu na ciasto.


brownie z fasoli



Składniki:
( na blachę o wymiarach około 25x25 cm )
  • puszka czerwonej fasoli ( 400 g  )
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Fasolę wyłożyć na sito i dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Odsączyć.
Banana pokroić w kawałki.

Do miski wsypać fasolę, dodać banana oraz wszystkie pozostałe składniki. Blenderem zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.



Brownie fasolowe piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 12 minut.

Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia.


czekoladowe ciasto z fasoli

ciasto z fasoli


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty