grudnia 20, 2016

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady

   Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście...

Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota.

Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE.


rolada z mascarpone



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka "L"
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku Poltino
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
  • 150 g konfitury lub dżemu z żurawiny




Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, przełożyć na sito i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem.

Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika.

Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.



Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu  zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia.

Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do momentu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawić na około 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno.

Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem, dodać ostygniętą czekoladę - dbrze zmiksować na średnich obrotach miksera. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę i delikatnie połączyć składniki.

Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Na cały biszkopt rozsmarować krem z białej czekolady, następnie na krem, delikatnie wyłożyć konfiturę żurawinową. Roladę zwinąć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 10  godzin do lodówki.



zielona rolada

rolada z kremem

rolada ze szpinakiem



Smacznego !
zBLOGowani.pl
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo