Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota.
Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka "L"
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 450 g mrożonego szpinaku Poltino
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 150 g śmietanki 30%
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 150 g konfitury lub dżemu z żurawiny
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na sito i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika.
Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia.
Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do momentu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawić na około 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem, dodać ostygniętą czekoladę - dbrze zmiksować na średnich obrotach miksera. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę i delikatnie połączyć składniki.
Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Na cały biszkopt rozsmarować krem z białej czekolady, następnie na krem, delikatnie wyłożyć konfiturę żurawinową. Roladę zwinąć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 10 godzin do lodówki.
Smacznego !
Apetyczna)))
OdpowiedzUsuń