grudnia 21, 2016

Ciasteczka marcepanowe

    Kruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao...
Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest marcepan. Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat.

Marcepanowe gwiazdki, obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki.

Koniecznie spróbujcie.


kruche ciasteczka migdałowe



Składniki:
  • 90 g marcepanu
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.

Marcepan i masło pokroić w kostkę - połączyć siekając nożem lub w malakserze ( ja użyłam                     malaksera ).

Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki.

Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki.

Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut.

Upieczone studzić na kratce.

Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem.



ciasteczka z marcepanem

ciastka marcepanowe


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo