Pierogi z karpiem

  Co powiecie na karpia w niecodziennym wydaniu ? Tym razem karp trafił do pierogów i był głównym składnikiem farszu.

Pierogi takie przygotowywałam już ponad rok temu na warsztatach z Fit&Easy, a twórcą przepisu jest Jan Kuroń. Wzmianka o warsztatach pojawiła się wówczas na blogu, poczytać o nich można tutaj.

Wówczas zachwyciłam się tymi pierogami i obiecałam sobie, że kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz !
Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych.

To co, robicie ?


pierogi z farszem rybnym




Składniki:
( na około 25 sztuk )

Ciasto:
  • 250 g mąki poznańskiej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około 100-120 ml ciepłej wody
Farsz:
  • płat z karpia o wadze około 350 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich 
  • pół pszennej bułki - może być czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu.  Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej ryby.

Bułkę namoczyć w mleku, po czym odcisnąć i dodać do zmielonej ryby.

Żurawinę zalać zimną wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby.



Do farszu dodać zmielone orzechy i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do lodówki.

Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut.

Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować 2 minuty.

Pierogi podawać polane zrumienionym masłem. Doskonale smakują także odgrzewane, z przyrumienioną, chrupiącą skórką.


pierogi z karpiem

farsz z karpia


Smacznego !

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. ale żeś wymyśliła z tymi pierogami, jak za karpiem nie przepadam to w takiej wersji chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga...moje pierwsze słowa po spróbowania brzmialy: " jak za karpiem nie przepadam, tak w tej wersji smakuje mi bardzooo. " 😄

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty