listopada 24, 2016

Trufle kokosowe ( rafaello )

Robimy domowe słodycze ! Podejmujecie to wyzwanie ?
Nie będziemy podrabiać oryginałów, bo oryginały są niepowtarzalne... Spróbujemy jednak zrobić słodkości zbliżone smakowo do tych dostępnych na sklepowych półkach.
Przygotowywanie domowych słodkości to świetna zabawa i frajda dla całej rodziny.

Domowe słodkości stanowić mogą idealny prezent. Własnoręcznie zrobione i pięknie zapakowane na pewno uradują niejednego członka rodziny czy dobrego przyjaciela.

Przed nami grudzień, czyli miesiąc idealny na przygotowywanie prezentów. Może w tym roku nie pójdziecie na łatwiznę i nie kupicie pudełeczka gotowych czekoladek czy trufli... Może w tym roku ten słodki dodatek do prezentu wykonacie w swoich domach ?

A jeśli poszukujecie niebanalnych, oryginalnych prezentów dla bliskich, zerknijcie do Manufaktury Porcelany. Znajdziecie tam piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione.

Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany.



kulki kokosowe



Składniki:
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 120 g serka mascarpone
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli
  • 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli
  • 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie )




Wykonanie:

Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia.

Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować.



Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych i umieszczać w mini papilotce do pralin.

Gotowe trufle schłodzić w lodówce.



domowe rafaello

domowe rafaello


trufle kokosowe


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo