Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku'
- 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry )
- 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek.
Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut.
Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam.
Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut.
Na koniec zupę doprawić do smaku.
Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz