My dziś nie będziemy wybierać pomiędzy żadnym z nich, weźmiemy wszystkie i wyciśniemy z nich sok.
Soki to podstawa diety i bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Bogate w witaminy, pierwiastki mineralne i błonnik pokarmowy, stają się sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękny wygląd.
Czy wiecie, że składniki odżywcze zawarte w świeżo wyciskanych sokach, trafiają już w 15 minut do krwiobiegu ? Na pewno doświadczyliście tego "uderzenia mocy", którego zaznajemy po wypiciu porcji świeżego soku. Energia, siła, chęć do działania i optymistyczne nastawienie do świata - to właśnie magiczna moc owoców i warzyw. Czerpy zatem z niej garściami...a może szklankami ?
Bo czy potrafilibyśmy zjeść na raz 1 kg owoców i warzyw ? Raczej nie...ale już sok wyciśnięty z kilograma tychże samych owoców i warzyw jesteśmy w stanie wypić. Tym samym, dostarczamy do organizmu skoncentrowaną ilość składników odżywczych, mineralnych i witamin.
Skład soku, czyli dobór owoców, warzyw i dodatków, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Ale pamiętajcie, każdy owoc i każde warzywo skrywa w sobie co innego. Dlatego komponujcie soki tak, by dostarczyć swojemu organizmowi tego, czego w danej chwili najbardziej potrzebuje.
W moim soku znalazły się:
* jabłko - źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia
* gruszka - źródło jodu, mające pozytywny wpływ na pracę tarczycy i boru, minerału poprawiającego pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na pracę szarych komórek, poprawiają koncentrację, zapobiegają nadciśnieniu
* korzeń pietruszki - źródło potasu, pozytywnie wpływającego na regulację ciśnienia krwi, wspiera pracę układu pokarmowego, ma właściwości odkażające
* świeży imbir - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie i poprawia ukrwienie, ma właściwości rozgrzewające
Składniki:
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 1 duży korzeń pietruszki
- około 2 cm kawałek korzenia imbiru
Wykonanie:
Owoce i warzywa dokładnie umyć. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w kawałki.
Jabłka ek nie obierać, podzielić tylko na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
Gruszki obrać i przekroić na pół.
Korzeń imbiru obrać ze skórki.
Owoce i warzywa wrzucań naprzemiennie do otworu skowirówki.
Tak przygotowany sok najlepiej pić od razu po wyciśnięciu. Sok możemy także przechować w lodówce, w szczelnie zakręconej butelce, maksymalnie do 12 godzin.
Smacznego !
* przepis bierze udział w akcji - "Zdrowie w jednej szklance "
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń