Jedne z najlepszych, najbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;)
Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy.
Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki wody
- 3 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła )
- cukier waniliowy
- otarta skórka z 1 cytryny
- truskawki
Wykonanie:
Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ryżu, delikatnie wymieszać.
Masę ryżową przełożyć do formy, średnicy około 25 cm. Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut.
Smacznego !
Super zapiekanka :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń