Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym

      Jeśli lubicie zjeść lekko, a zarazem smacznie, polecam Wam zapiekaną rybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie.

Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką.


ryba w sosie jogurtowo koperkowym


Składniki:
  • 1 porcja ryby ( około 300 g )
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • pęczek świeżego koperku
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pierz


Wykonanie:
Rybę opłukać i osuszyć.

Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.  Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek.

Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym.



Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut.


łosoś w sosie jogurtowym

zapiekana ryba w sosie jogurtowym


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty