Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Rabarbar umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w niedużą kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić aż puści sok.
Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier i mąkę, aż powstaną grudki. Wstawić kruszonkę do zamrażarki.
Masło rozpuścić, ostudzić. Do zimnego, ale płynnego masła dodać jajka i mleko - rozmieszać widelcem.
Obie mąki połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto.
Ciasto przekładać do foremek na muffiny, do wysokości nieco ponad połowę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Smacznego !
muszę wypróbować :) wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń