Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i arbuzem

   Sałatka z dodatkiem owoców, to połączenie niebanalne. Połączenie szpinaku ze słodkimi truskawkami i orzeźwiającym arbuzem oraz słonymi oliwkami to strzał w dziesiątkę. Do tego ser - u mnie lekki capri, ale doskonale sprawdzi się też mozarella lub ostrzejszy w smaku ser kozi.
Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa.

W przepisie nie podaję proporcji, bo te są tu nieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań.

szpinak z truskawkami



Składniki:
  • liście szpinaku
  • truskawki
  • arbuz
  • oliwki czarne
  • ser capri lub mozarella ( sprawdzi się też ser kozi lub feta )

Dressing:
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sól




Wykonanie:
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki.
Arbuza wypestkować,  pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki lub pozostawić całe.

Na półmisku ułożyć liście szpinaku, wyłożyć pokrojone truskawki, arbuza i oliwki. Na wierz pokruszyć ser.



Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem.


sałatka z arbuzem

szpinak z truskawkami


Smacznego !

Komentarze

  1. Lubię takie połączenia. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty