Lemoniada z rabarbarem

    Choć weekend majowy pogodą nie rozpieszczał, to sezon piknikowy przecież dopiero się zaczyna. Przed nami wiele weekendów,  nie koniecznie długich ( choć ten długi jeszcze w tym miesiącu ). Sobota i niedziela stanowczo wystarczą, na leniwy wypad na łono natury. Czekajmy więc na słoneczne, ciepłe dni i korzystajmy.
Spakujcie koszyk, zaopatrując się w drobne przekąski i koniecznie zróbcie lemoniadę !
Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień.

lemoniada rabarbarowa


Składniki:
* 1 cytryna
* 2 łodygi rabarbaru
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka miodu
* kilka gałązek bazylii
* 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej
* kostki lodu



Wykonanie:
Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści sok.
Gdy rabarbar puści sok, dodać płynny miód - wymieszać.

Połowę wyparzonej cytryny pokroić w cienkie plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok.
W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać powstały sok z rabarbaru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dorzucić kilka kostek lodu i uzupełnić schłodzoną wodą.


domowa lemoniada

lemoniada jak zrobić



* Doskonałą włoską wodę do lemoniady kupicie w delikatesach Smaki Południa


Komentarze

  1. Z rabarbarem u mnie w tym roku krucho, ale na taką pyszną lemoniadę z pewnością wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty