Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie.
Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele.
Składniki:
( na 4-5 sztuk )
- 2 jajka
- 2-3 plasterki dobrej szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 cienki plaster żółtego sera
- 1 łyżeczka mąki
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać.
Masę jajeczną wlać do formy na muffiny.
Piec w 170 stopniach C przez 10 minut.
Smacznego !
Pyszne śniadanko :) Lubię takowe muffiny :))
OdpowiedzUsuńApetyczne są te muffiny i proste w wykonaniu! Jutro na śniadanie też sobie je zrobię. Ja piekłam ostatnio słodko-ostre ciasto czekoladowe. Nie byłam przekonana do "ostrego" ciasta jednak w smaku było genialne. Zobacz sobie przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/slodko-ostre-ciasto-czekoladowe-997.html. W wolnej chwili możesz sobie je przyrządzić.
OdpowiedzUsuńlubie wracać do takich dań
OdpowiedzUsuń