Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie.
To jak, robisz dziś zupę ?
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 główki czosnku
- 1 l bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita )
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- sól
- 1 skrzydło z indyka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
W garnku umyte skrzydło z indyka oraz obrane i umyte warzywa, dodać przyprawy i zalać 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny.
Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny.
Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatur 180 stopni C na godzinę.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać.
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy.
Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz