stycznia 10, 2016

Zupa z pieczonych warzyw

   Rozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy !
Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie.
To jak, robisz dziś zupę ?

zupa krem



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita )
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • sól
lub na bulion:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  •  3-4 ziarna ziela angielskiego


Wykonanie:
 W garnku umyte skrzydło z indyka oraz obrane i umyte warzywa, dodać przyprawy i zalać 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny.
Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny.

Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatur 180 stopni C na godzinę.



Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać.
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy.
Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody.


zupa z pieczonych warzyw

zupa z pieczonej papryki

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo