stycznia 08, 2016

Orzechowa jaglanka z bananem

     Zima to czas, gdy ciepłe śniadanie powinno pojawiać się na stole. Rozgrzewa i syci, tym samym dając energię do przetrwania dnia w pacy, w szkole, w domu...
Przygotowanie ciepłego śniadania, nie jest procesem długotrwałym i skomplikowanym - to MIT ! Wystarczy dobra organizacja, przemyślana receptura i śniadanko samo się robi.
Jaglanka dobra na wszystko ! To fakt niezaprzeczalny. Włączcie tę kaszę do swojego menu, ona "robi" wiele dobrego dla naszych organizmów, np chroni przed przeziębieniami. A kichać i prychać nie lubimy, prawda ?


jaglanka z bananem






Składniki:
( na 2 porcje )
 

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka ( lub 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody )
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5-2 łyżki masła orzechowego
  • banan
  • niesolone orzeszki ziemne
  • szczypta cynamonu



Wykonanie:


Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, następnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Opłukaną kaszę przełożyć do rondla, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem do miękkości ( około 15-20 minut ).
W międzyczasie  obrać ze skóry banana i pokroić go w ukośne plasterki.


Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem orzechowym i miodem.
Jaglankę przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć plastry banana, posypać orzeszkami ziemnymi i oprószyć cynamonem.



jaglanka śniadaniowa

jaglanka najlepsza


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo