Przygotowanie ciepłego śniadania, nie jest procesem długotrwałym i skomplikowanym - to MIT ! Wystarczy dobra organizacja, przemyślana receptura i śniadanko samo się robi.
Jaglanka dobra na wszystko ! To fakt niezaprzeczalny. Włączcie tę kaszę do swojego menu, ona "robi" wiele dobrego dla naszych organizmów, np chroni przed przeziębieniami. A kichać i prychać nie lubimy, prawda ?
Składniki:
( na 2 porcje )
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka ( lub 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody )
- 1 łyżka miodu
- 1,5-2 łyżki masła orzechowego
- banan
- niesolone orzeszki ziemne
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Kaszę
jaglaną sparzyć wrzątkiem, następnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Opłukaną kaszę przełożyć do rondla,
zalać mlekiem i gotować pod przykryciem do miękkości ( około 15-20 minut ).
W międzyczasie obrać ze skóry banana i pokroić go w ukośne plasterki.
Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem
orzechowym i miodem.
Jaglankę
przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć plastry banana, posypać
orzeszkami ziemnymi i oprószyć cynamonem.
Smacznego !
lubie takie przepisy
OdpowiedzUsuń