Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola

Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale.
A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola.


sos gorgonzola



Szaszłyki:
  • filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego


Sos gorgonzola:
  • 200 g sera gorgonzola
  • 50 g śmietanki 30%
  • pieprz mielony gruboziarnisty




Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.




Ser gorgonzola pokruszyć. W rondelku zagotować śmietankę. Dodać ser i rozpuszczać na wolnym ogniu, aż sos stanie się gładki. Doprawić do smaku pieprzem.

Sos podawać do szaszłyków, na ciepło lub jako zimna przekąska.


szaszłyki z sosem gorgonzola


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty