stycznia 13, 2016

Bagietki chlebowe

   Zapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. A tych w karnawale na pewno nie zabraknie. Prawda ?

bagietki


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 20 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli



Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, dodać masło i cukier - wymieszać. Obie mąki połączyć i przesiać.
W misce/misie robota wymieszać mleko z dodatkami i wodę, dodać drożdże - dokładnie rozrobić. Następnie wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać. Partiami dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto - ręcznie lub w robocie.

Wysmarować miskę olejem, przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto ostrożnie  ( ciasto nie może opaść ) wyłożyć na posypaną mąką stolnice/blat. Oprószyć mąką, po czym przeciąć na 3-4 kawałki. Z każdego kawałka delikatnie uformować bagietkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10-12 minut, aż bagietki się zarumienią.


bagietki chlebowe

bagietki chlebowe


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo