Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
- 20 dag drożdży świeżych
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać masło i cukier - wymieszać. Obie mąki połączyć i przesiać.
W misce/misie robota wymieszać mleko z dodatkami i wodę, dodać drożdże - dokładnie rozrobić. Następnie wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać. Partiami dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto - ręcznie lub w robocie.
Wysmarować miskę olejem, przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ostrożnie ( ciasto nie może opaść ) wyłożyć na posypaną mąką stolnice/blat. Oprószyć mąką, po czym przeciąć na 3-4 kawałki. Z każdego kawałka delikatnie uformować bagietkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10-12 minut, aż bagietki się zarumienią.
Smacznego !
na śniadanie i do zupy
OdpowiedzUsuń