Składniki:
( na około 15 muffinek )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
Wykonanie:
Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem.
Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę z orzechami. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać porcję ciasta, do wysokości 3/4.
Ciasto najwygodniej jest dozować rękawa cukierniczego.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Smacznego !
pyszne babeczki
OdpowiedzUsuń