grudnia 20, 2015

Kruche babeczki z musem czekoladowym

   Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu.

kruche babeczki z kremem czekoladowym


Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Mus czekoladowy:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 250  g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  •  dżem/galaretka porzeczkowa


 Wykonanie:
 Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.

 Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.


Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić.
Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę -  utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.

Do każdego kruchego korpusu wkładać na dno trochę dżemu porzeczkowego, na dżem wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką, mus czekoladowy. Przyozdobić cukrowymi śnieżynkami lub innymi ozdobami.

Schłodzić w lodówce.


babeczki z musem czekoladowym

kruche babeczki


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo