Podczas targów BAKEPOL, ten prosty, a zarazem tak wyrafinowany w smaku wypiek, przygotowała Anna Maria z bloga KUCHARNIA. Polubiłam, pokochałam i ...zrobiłam swoją wersję. Przepis bazowy, jest nadal przepisem Anny Marii, dodatki wybrałam - rozglądając się wokoło i biorąc to, co było pod ręką, zważając jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki.
A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada.
A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 75 g zimnego masła
- 50 g sera cheddar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczku drobnego szczypiorku
- 10-12 zielonych oliwek
- około 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki.
Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały.
Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm. podzielić na trójkąty i ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej uprzednio papierem. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
Piec w 175 stopniach C przez około 20-25 minut - do lekkiego zrumienienia.
Smacznego !
ale pysznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuń