października 19, 2015

"Słodka Lubella"... czyli konkurs z makaronami w tle !

    W kalendarzu świąt nietypowych, już za parę dni, a dokładnie 25 października, ujrzycie kartkę zatytułowaną "Światowy Dzień Makaronu". Przyznać muszę, że poza Dniem Czekolady, to jedno z moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy, byle by SŁODKO było !

Możecie korzystać z makaronów tradycyjnych, albo pełnoziarnistych. Może zaskoczycie mnie daniem słodkim, ale zdrowym i fit ? Wybrzydzać nie będę, "zjem" wszystko, co będzie miało w sobie choć odrobinę słodyczy, i tej zdrowej i tej mniej zdrowej... Wszak od czasu do czasu gluten, cukier i reszta "zakazanych" produktów - nie zaszkodzi, a nawet jest konieczna ;)


Pełna gama produktów Lubella dostępna TUTAJ






REGULAMIN KONKURSU:



1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 19 paździenika 2015 do  31 października 2015 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest marka Lubella.

4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na słodkie danie z makaronami Lubella. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.
 
 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi: 18 produktów Lubella.
 
7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 2 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.

9. Będzie mi miło jeśli polubisz kolorowo-torcikowo 




WYNIKI ! WYNIKI ! WYNIKI ! 

Werdykt nie był łatwy, nadesłaliście całkiem sporo przepisów. Fakt, że niektóre nie spełniały regulaminu -nie były bowiem daniami "na słodko" - dyskwalifikował kilka osób. Każdy przepis przeczytałam, niektóre niejednokrotnie, przeanalizowałam, wyobraziłam sobie smak i wybrałam te moim zdaniem NAJSŁODSZE !


Zwycięzcami konkursu są:
* Paulina Toczek i jej przepis na "Penne nadziewane budyniem, maczane w czekoladzie"
* Mirka C i jej przepis na "Makaronowe muffiny z porzeczkami "

GRATULUJĘ i czekam na Wasze adresy.
A kolejny konkurs już jutro !  

52 komentarze:

  1. Sałatka owocowa z sosem bazyliowym


    Składniki:

    - 300 g dowolnego makaronu
    - 1/2 szklanki borówek
    - 1/2 szklanki poziomek
    - 3/4 szklanki malin
    - 3/4 szklanki czernic
    - 1/3 szklanki świeżej bazylii
    - 4 łyżki miodu rzepakowego
    - sok z 1 dużej cytryny


    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazylię, sok z cytryny i miód dokładnie zblendować. Połowę sosu bazyliowego wlać do makaronu, dodać owoce i delikatnie wymieszać.
    Przed podaniem polać pozostałym sosem bazyliowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Makaron z sosem śmietanowo-truskawkowym "
    Makaron świderki -300 g
    Śmietana 18%- 400 nl
    Truskawki – 50 dag
    Cukier – 3 łyżki
    Mięta do dekoracji

    Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Truskawki oczyścić, opłukać, parę odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Makaron wyłożyć na talerz, polać śmietaną, na wierzch polać mus truskawkowy, ozdobić truskawkami i miętą. Od razu podawać

    OdpowiedzUsuń
  3. "Makaron z serem"
    Makaron – 40 dag
    Twaróg biały – 30 dag
    Masło
    Tarta bułka
    Cynamon
    Cukier

    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Twaróg włożyć na parę minut do zamrażalnika. by się ściągnął, i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bulkę tartą i razem podpiec leciutko. Makaron wyłożyć na talerze, polać masełkiem z bułką, posypać twarogiem startym, posypać cynamonem i cukrem

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka makaronowa :-)

    Składniki:

    - 200 g makaronu razowego - świderki
    - pół puszki ananasa
    - pół puszki owoców liczi
    - pół puszki kukurydzy
    - 1 por
    - sól himalajska
    - świeżo zmielony pieprz czarny
    - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    - garść szczypiorku do posypania

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy all dente i odcedzamy. Przesypujemy go do miski. Dodajemy pokrojonego ananasa, liczi i kukurydzę. Por kroimy w paski i przelewamy go na sitku wrzątkiem. Dodajemy go do sałatki, wrzucamy jogurt, odrobinę soli i pieprzu i mieszamy. Przekładamy do miseczek, pojemnika i posypujemy szczypiorkiem.

    Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń
  5. PRZEPIS NR 1

    SERNIKOWA PIZZA MAKARONOWA

    /przepis własny/

    Składniki:

    garść makaronu spaghetti pełnoziarnistego Lubella
    jajko
    3 łyżki budyniu waniliowego
    łyżka zmielonego siemienia lnianego
    100 g twarogu sernikowego
    100 g puree z dyni
    szczypta soli
    pół kulki mozarelli
    kilka plasterków gruszki
    garstka aronii
    łyżka miodu
    dwie łyżki masła orzechowego
    kwiatki cukrowe

    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Jajko zmiksować z budyniem, zmielonym siemieniem lnianym, twarogiem, solą i miodem.
    Do masy serowej dodać puree z dyni, a następnie wmieszać ugotowane spaghetti.
    Gotową masę przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i gruszki.
    Posypać aronią i cukrową posypką.
    Na środku umieścić masło orzechowe.
    Piec około 20-25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
    Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorąca.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

  6. PRZEPIS NR 2

    KOKOSOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWO-JOGURTOWA
    [przepis autorski]
    /1 porcja/

    50 g makaronu pełnoziarnistego Lubella
    szczypta soli
    100 g jogurtu naturalnego
    łyżeczka pasty waniliowej
    płatki kokosa
    jajko
    łyżka konfitury
    100 g surowej dyni
    20 g budyniu wiśniowego

    Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem do jego poziomu i odstawić na 10 minut.
    Jogurt zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, konfiturą i budyniem.
    Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w nasmarowanym olejem kokosowym naczynku.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
    Masę jogurtową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do kokilki.
    Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć.
    Na wierzchu ułożyć płatki kokosa.
    Zapiekać około 20 minut do zarumienienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic wielkiego, bo cenię wygodę, szybkość.

    Dowolny makaron, albo taki co lubimy ugotować.
    Posypuję cukrem waniliowym.
    Na to nakładam konfiturę z czerwonej porzeczki, własnej roboty.

    Mi smakuje, bo jestem łasuchem - łakomczuchem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    czy przesłanie zdjęcia jest obowiązkowe czy dobrowolne ?
    w regulaminie jest napisane ze zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na słodkie danie z makaronami Lubella a nie Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na słodkie danie z makaronami Lubella I PRZESŁANIU ZDJECIA
    chciałabym wziąć udział w konkrsie ale nie mam mozliwosci zrobienia zdjecia. Czy zatem wystarczy tylko wysłać przepis a szanowne jury bedzie w stanie je sobie wyobrazic? ;-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, zgłoszenia bez zdjęcia są jak najbardziej prawidłowe. Szanowne Jury ma wyobraźnię i to dość sporą ;)

      Usuń
    2. Ha! to świtnie ;-) w takim razie na pewno wezne udział,kto by się nie pokusił o takie makarony ;-) pozdrawiam Szanowne Juty :-)

      Usuń
  9. Zgłoszenie I : Zupa wiśniowa z makaronem!

    Zupkę można zjeść na ciepło lub zimno;)

    Będziemy potrzebowali : Ok. 2 litrów wody, cynamon, 1 kg wiśni -najlepiej wydrylowanych (oczywiście możemy to zrobić sami), smietanę kremówkę do smaku, cukier około 10 łyżek, :)

    Proste i szybkie danie do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i cukier oraz dodajemy cynamon gotujemy do zmięknięcia wiśni ;)

    Podać możemy z makaronem świderki ugotowanym al dente i łyżką śmietany kremówki dla smaku;)

    Smacznego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgłoszenie nr II : To makaron penne lubelli nadziewany delikatnie maczany w czekoladzie deserowej posypany cukrem cynamonowym z dodatkiem bitej śmietany!

      Potrzebować będziemy:

      Moje rurki nadziane są budyniem waniliowym ponieważ świetnie komponuje się z czekoladą, ale można nadziać je również twarogiem z truskawkami i cukrem waniliowy , kaszą manną, lub musem czekoladowym na bazie banana awokado i miodu ! Nadziewamy w sposób prosty poprzez rękaw cukierniczy po ugotowaniu i schłodzeniu makaronu, maczamy delikatnie w czekoladzie deserowej rozpuszczonej na małym ogniu z dodatkiem mleka możemy zamoczyć całe rurki lub ich połowę, w zależności od upodobań, ja dodałam jeszcze bitą śmietanę, i posypałam cukrem cynamonowym~!

      Smacznego ;)

      Usuń
  10. Witam serdecznie,
    chciałabym zgłosić swój słodki i lekki przepis:

    "Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem"
    Składniki: (na 2 porcje)

    3/4 szklanki makaronu kokardki Lubella
    około 100 g makaronu ryżowego muszelki /* opcjonalnie zastępujemy innym lekkim makaronem
    1 jabłko
    1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka cukru *
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki mleczka kokosowego light
    szczypta wiórek kokosowych

    * do posłodzenia sosu można również użyć miodu

    Przygotowanie:

    Makarony gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

    W miseczce łączymy jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy.

    Obieramy jabłko, tniemy je w drobną kosteczkę. Dorzucamy do sosu, delikatnie mieszamy i całość dosładzamy, próbujemy czy słodkość nam odpowiada.

    Ugotowane makarony mieszamy i układamy w dwóch miseczkach. Na wiech nakładamy po połowie kokosowo-cynamonowego sosu.

    Całość delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi i od razu podajemy.

    Smacznego.

    Pozdrawiam serdecznie

    (Zdjęcie za chwilę prześlę na mail)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka owocowa z makaronem i ziarnami

    Sałatka makaronowa z sezonowymi owocami, urozmaicona migdałami, orzechami, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi oraz sezamem. Doskonała propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    200 g makaronu kokardki
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki płynnego miodu
    garść migdałów w całości
    3 łyżki mieszanki prażonych ziaren: słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe itp.
    garść: malin, agrestu, borówek, jagód, wiśni itp.


    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Odcedzić. Jogurt wymieszać z miodem. Owoce umyć i osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wymieszać. Wierzch posypać migdałami. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Makaron zapiekany ze śliwką i kruszonką

    Szybka zapiekanka na słodko. Makaron połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy.

    Składniki

    1 szkl makaronu świderki
    10-12 śliwek Węgierek
    1 łyżka miodu
    1 jajko

    Kruszonka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    50 g zimnej margaryny

    Dodatkowo
    tłuszcz do smarowania formy
    2 łyżki pokruszonych biszkoptów

    1. Makaron gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie.

    2. Ze śliwek usuwamy pestki.

    3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami.

    4. Ugotowany makaron mieszamy z miodem i jajkiem. Przekładamy do foremki.

    5. Na nim układamy połówki śliwek.

    6. Margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę rozsypujemy równomiernie na owocach.

    7. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

    sammakko@fejm.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną
    * 9 płatów lasagne firmy Lubella
    * 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
    * 10 dag suszonej żurawiny
    * 50 dag mielonego twarogu
    * pół kostki masła
    * opakowanie budyniu waniliowego
    * 2 jajka
    * 5 łyżek cukru
    * łyżka miodu
    * łyżka soku z cytryny
    * kardamon, mielone goździki, imbir
    * masło do smażenia i wysmarowania formy
    Sposób przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu jeden z makaronów Lubella - np. kokardki. Na tak ugotowany makaron nakładam 3-4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego i na to Świeżutki sezonowy owoc. Oczywiście wg uznania posypujemy cukrem. Pycha! Najlepiej smakuje z jagodami leśnymi, borówkami, malinami, jeżynami... Praktycznie na dzień dzisiejszy potrawa całoroczna!

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaron z jabłkami i gruszkami

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu farfalle
    5 małych jabłek
    5 małych gruszek
    cynamon
    6 łyżeczek cukru
    6 łyżeczek masła
    bułka tarta

    Wykonanie:
    Makaron gotuje al dante. Jabłka i gruszki obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy masłem, a następnie posypujemy tartą bułką. Układamy warstwę makaronu, na to warstwę jabłek, cynamon i połowę cukru. Na jabłka wykładamy kolejną warstwę makaronu, a na nią warstwę gruszek, ponownie cynamon i pozostały cukier. Na gruszki wykładamy kolejną warstwę makaronu. na sam wierzch wykładam kilka kawałeczków masła. Całość piekę w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Podaję gorące :)

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeżyny (czernice) jak kto woli
    Do tego szczypta cukru i soli
    Świeżej mięty listków kilka
    Całość miksujemy - to tylko chwilka
    Do tego śmietankę 30stkę ubijamy
    Na makaron mus owocowo-miętowy nakładamy
    Kładziemy dwie łyżki śmietanki ubitej
    I już desery mamy znakomite

    Taki to danie najlepsze na świecie
    Zasmakuje w nim każde małe i duże dziecię.

    OdpowiedzUsuń
  17. MUFFINKI MAKARONOWO-CZEKOLADOWE
    Pyszne i mocno czekoladowe muffinki,idealne na zimne jesienne wieczory :)

    Składniki;
    -10 dag makaronu wstążki
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -4 jajka
    -3/4 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy w gorącym wrzątku z dodatkiem aromatu.
    2.Białka ubijamy na sztywno z cukrem,cały czas ubijając dodajemy żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,budyniem i kakao. Do ciasta dodajemy makaron o dokładnie mieszamy.
    3.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy 25 min. w temp. 160 stopni.
    Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja propozycja to kompromis między makaronem na słodko, a daniem wytrawnym o niebanalnym połączeniu smakowym. Sam przepis to baza, która koniecznie należy wypróbować, ale polecam potraktować go też jako inspirację i poeksperymentować z nim w przyszłości.
    Składniki:
    300 g makaronu spaghetti, wstążki lub kokardki, pasowa będzie makaron razowy, a także zielony ze szpinakiem lub jarmużem,
    5-6 łyżek konfitury z jeżyn (na 100g jeżyn dajemy jedna dwie łyżki cukru i odrobinę soku z cytryny, smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji)
    3 łyżki dobrej oliwy,
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki miodu,
    sól, świeżo zmielony pieprz,
    listki otarte z kilku gałązek świeżego rozmarynu,
    100g roladki koziej pleśniowej.

    Danie jest bardzo proste w czasie gotowania makaronu, aby był al dente, łączymy składniki miodowego winegretu z jeżynami, najpierw łączymy oliwę, sok z cytryny i miód do uzyskania właściwej konsystencji, potem mieszamy z jeżynami, przyprawiamy solą i pieprzem, potem kroimy ser w plastry. Ugotowany makaron dzielimy na dwie porcje i łączymy z sosem, dodajemy kawałki sera i delikatnie mieszamy raz lub dwa, posypujemy rozmarynem i już. Taki makaron, aby była naprawdę dobry potrzebuje towarzystwa esencjonalnego, czerwonego lub różowego wina.

    Polecam spróbować takiego makaronu z dodatkiem kilku ósemek pieczonego buraczka, proponuję wówczas dodać kilka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu, można również razem z rozmarynek dodać trochę tymianku, można również dodać trochę zblanszowanego szpinaku, ale te propozycje wykorzystamy gdy nie będziemy mieli ochoty na słodkie danie, a na coś bardziej konkretnego ;)
    Pozdrawiam,
    Anna Gutkowska
    e-mail: aniagutkowska@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  19. Czekoladowe mini serniczki spaghetti (18 sztuk)

    600 g trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego
    250 g mascarpone
    3 duże jajka
    150 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    120 g gorzkiej czekolady

    Wszystkie składniki przechowywane w lodówce należy wyjąć odpowiednio wcześniej, tak aby zdążyły osiągnąć temperaturę otoczenia.

    Twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną oraz kakao umieścić w dużej misce, zmiksować na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do masy serowej. Całość krótko zmiksować.

    Metalową formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić je masą serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160ºC przez około 30 minut. Wierzch serniczków powinien być ścięty i lekko sprężysty przy dotyku. Po upieczeniu przestudzić je w stygnącym piekarniku. Włożyć do lodówki i schłodzić przez noc.

    Następnego dnia przygotować mini czekoladowe "klopsiki", ugotować makaron i udekorować serniczki.

    Mini czekoladowe "klopsiki" (18 sztuk)

    50 g mąki pszennej
    50 g cukru
    70 g masła
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżeczki mleka
    80 g gorzkiej czekolady
    60 g mascarpone
    40 g nutelli

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Odważyć 20 gorzkiej czekolady i roztopić ją w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Masło (50 g) utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszystą masę, dodać jajko nadal miksując. Następnie porcjami dosypywać wcześniej wymieszane suche składniki, a dopiero na samym końcu dodać czekoladę oraz mleko, całość dobrze zmiksować.

    Ciasto rozdzielić do 4-5 papilotek do około 3/4 ich wysokości, piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 15-18 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki od razu wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokruszyć w rękach na jak najdrobniejsze kawałki.
    Mascarpone wymieszać z nutellą. Do tak powstałego kremu dodawać stopniowo pokruszone ciasto czekoladowe, mieszać bądź zagniatać ręcznie, aż powstanie jednolita masa, z której następnie należy uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce.
    Po upływie tego czasu wyciągnąć ciasto z zamrażarki, uformować z niego 18 w miarę równych kulek. W każdą z nich wbić po patyczku lub wykałaczce, ułożyć na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie włożyć do zamrażarki na 15 minut.
    W tym czasie rozpuścić pozostałą ilość gorzkiej czekolady i masła (60 g czekolady + 20 g masła) w kąpieli wodnej. Wyjąć kulki z zamrażarki i maczać je w roztopionej czekoladzie, pozwalając przy tym skapywać jej nadmiarowi. Patyczki z ciasteczkami poukładać "do góry nogami" na tacce wyłożone papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Dekoracje

    100 g makaronu spaghetti Lubella
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru waniliowego
    nutella
    5-6 łyżeczek konfitury truskawkowej
    2 kostki białej czekolady

    Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wrzucić makaron i go ugotować. Ugotowany przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą i zostawić do obcieknięcia.

    Na wierzchu serniczków rozsmarować po łyżeczce nutelli. Następnie z obciekniętego i lekko przestudzonego makaronu wybierać po 5-6 nitek spaghetti, skręcać je w warkocz i układać na wierzchu każdego serniczka tworząc tzw. "gniazdko".
    Konfiturę przetrzeć przez metalowe sitko, a czekoladę zetrzeć na wiórki. W środek każdego gniazdka wbić lub położyć (ściągniętego już z patyczka) czekoladowego "klopsika", polać go odrobiną konfitury truskawkowej i posypać wiórkami z białej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta pomarańczowo-serowa z makaronem

    Ciasto kruche (forma do tarty ⌀ 28 cm)

    250 g mąki pszennej
    50 g cukru
    125 g miękkiego masła
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
    szczypta soli

    Mąkę przesiać, dodać cukier oraz sól, posiekać z masłem. Dodać żółtko, mleko i wodę z kwiatu pomarańczy, całość zagnieść. Tak powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować masłem. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, dno ponakłuwać widelcem.

    Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut, aż ciasto straci wygląd surowego, nabierze jasno złotego koloru i będzie już prawie upieczone, ale nie do końca (takie któremu dalibyśmy jeszcze 5 minut na dojście).

    Nadzienie pomarańczowo - serowe

    500 g sera ricotta
    120 g cukru pudru
    1 duża pomarańcza
    1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
    100 g makaronu spaghetti Lubella
    325 ml mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 białko

    W misce za pomocą łyżki wymieszać ser ricotta, cukier puder, wodę z kwiatu pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połówki pomarańczy.

    Z drugiej połówki pomarańczy odkroić plasterek o grubości około 3 mm i pozostawić go do dekoracji. Resztę owocu wydrążyć łyżką, obkroić z niego białe fragmenty (albedo), a z między błonek powykrawać sam miąższ i pokroić go w kawałki.

    Pozostałą skórkę z pomarańczy oczyścić z albedo za pomocą ostrego noża, pokroić w cienkie paseczki i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut w syropie cukrowym (5 łyżek cukru + 4 łyżki wody). Ugotowaną wyłowić z syropu, osuszyć na papierze i 3/4 z niej dodać do masy z sera ricotta.

    Mleko zagotować z łyżką cukru waniliowego, dodać makaron. Przykryć i gotować do momentu, aż makaron wchłonie prawie całe mlek, ostudzić i gdy jest jeszcze ciepły wymieszać z masą serową (makaron będzie miękki i porwie się - ewentualnie można go pokroić, ale niezbyt drobno), następnie ubić białko na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

    Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30-35 minut, aż wierzch zacznie nabierać jasno złotego koloru i lekko się przypiekać. Wystudzić.

    Wiórki czekoladowe

    50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną wylać na stalową blaszkę lub marmurowy blat i rozsmarować na równą, cienką warstwą. Kiedy zastygnie, ale jednocześnie będzie jeszcze wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego noża lub szpachelki "zdrapywać" czekoladowe rurki: trzymając ostrzę noża do dołu, prawie pionowo, pod lekkim nachyleniem zeskrobywać czekoladę z powierzchni blaszki lub blatu.

    Kiedy tarta ostygnie na środku ułożyć plasterek pomarańczy, wierzch posypać wiórkami czekolady, kawałkami miąższu i resztą skorki pomarańczowej.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój przepis na szybki i zarazem pyszny makaron Lubella :)
    Wiadomo, że w tym świecie wszyscy się spieszą, ale to jest prawdziwa bomba smakowa! :)
    Składniki są nam potrzebne takie jak: przede wszystkim makaron lubella ok 60-80gram, Serek wiejski 100gram, Banan 1/2 , szklanka lub garstka truskawek :)
    Podajemy: Makaron lubella gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie aldente, następnie wykładamy go na talerz i polewamy serkiem wiejskim lekkim, najlepszy 0% tłuszczu, i obsypujemy pokrojonym bananem i truskawkami :) możemy też dodać polewę lub zamiast serka , jogurt.
    Wszystko idealnie komponuje się na talerzu i polecam to najgoręcej :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron wstążki
    Jeżyny około 0,5kl
    Serek homogenizowany 2 sztuki najlepiej waniliowy
    Krem kanapkowy orzechowy lub czekoladowy 3 łyżki
    Śmietanka 30% 3-4 łyżki

    Makaron ugotować, z jeżyn zrobić sos później przetrzeć go przez sitko żeby oddzielić pestki. Kiedy sos będzie już zimny połączyć z serkiem homogenizowanym. Krem rozpuścić na kąpieli wodnej, a kiedy już będzie płynny chwilę miksować dodać śmietankę i wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać na talerze według własnych pomysłów. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  23. Spaghetti truskawkowe przyrządzam sobie bardzo często latem gdy mamy sezon na truskawki. Jest to bardzo szybkie, ale zarazem bardzo smaczna propozycja na deser.

    Spaghetti truskawkowe:

    składniki:
    250g truskawek
    50ml słodkiej śmietanki
    1 łyżeczka cukru (można dać więcej)
    100g makaronu spaghetti
    1 łyżka płatków migdałowych

    przygotowanie:

    Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami.

    Zdjęcia wysłałam w e-mailu.
    Pozdrawiam
    ania1984.03@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Różyczki na gniazdach makaronu

    Składniki:
    -2 średnie ugotowane buraki
    -30 g makaronu
    -70g twarogu
    -1 łyżka jogurtu greckiego
    -łyżka płatków migdałów
    -100g dyni
    -łyżeczka ziaren granatu

    Przygotowanie:
    -makaron gotujemy al dente
    -buraka obieramy, jak jabłko (uwaga aby nie urwać!)
    -twaróg dokładnie mieszamy z twarogiem i zagniatamy widelcem
    -dynię gotujemy do miękkości i miażdzymy widelcem

    Twaróg układamy na talerzu (kształt spłaszczonego placka), na to układamy zwinietego buraka , a na około tego układamy ugotowany makaron- lekko przyklejająć do twarogu
    -talerz posypujemy płatkami migdałów
    -puree z dyni układamy obok różyczek i posypujemy ziarenkami granatu

    Marta699@wp.pl
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  25. Jabłko nadziewane czekoladowym makaronem, musem gruszkowym i rodzynkami

    Czego potrzebujemy?
    -1 duże, słodkie jabłko
    -łyżeczka rodzynek
    -szczypta cynamonu
    -garść czekoladowego makaronu
    -1 duża gruszka
    -1 łyżeczka miodu
    -pół łyżeczki płatków migdałów


    Jak przygotować?
    -makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu
    -gruszkę dusimy w garnuszku do miękkości, dodajemy rodzynki, miód cynamon i mieszamy. Następnie studzimy
    -z jałbłka wydrążamy gniazda niasienne - najlepiej łyżeczką. Napełnianym musem i makaronem. Posypujemy płatkami migdałowymi
    -piekarnik rozgrzewamy do 200C
    -pieczemy około 20minut

    Smacznego!
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  26. Makaron z truskawkami

    Składniki:
    makaron świderki - 250 g
    świeże lub mrożone truskawki - 1 kg
    słodka śmietanka 36% - 0,5 l
    cukier (do smaku)
    świeża mięta


    Sposób przygotowania:
    1. Gotujemy makaron.
    2. Miksujemy truskawki.
    3. Ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem.
    4. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę.
    Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

    Te danie u mnie w domu jest najbardziej lubiane. A dla mnie jest blzskawicyne w przygotowaniu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam przedstawiam ZAPIEKANKĘ MAKARONOWO -JABŁKOWĄ
    paczkę makaronu koniecznie razowego- kokardki ,Swiderki lub rorki
    5-6 średnich jabłek
    cynamon
    cukier trzcinowy -
    laska wanilii
    Makaron gotujemy 5-6 min ,jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach .Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makarony ,warstwę jabłek posypujemy cukrem cynamonem i wanilią .Czynność powtarzamy. Naczynie wkładamy do piekarnika o temp 180stopni i zapiekamy 15-20min .Po zakończeniu pozostawiam na 20 min i nakładam .Smacznego Aga

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zapiekanka makaronowa na słodko z dynią w towarzystwie cytrusów.
    makaron świderki
    250 g dyni
    1 pomarańcza
    1 grejpfrut
    1 banan
    2 łyżki rodzynków
    2 łyżki płatków migdałowych
    3 łyżki miodu lipowego
    50 ml rumu
    Makaron wsypać do naczynia żaroodpornego.
    Dynię pokroić w kostkę a banana w plasterki. Dodać rodzynki i płatki migdałowe i wymieszać. Przełożyć na makaron.
    Wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta, dodać miód i rum, dokładnie wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok. 30 min. w temp. 170 st.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Moj przepis, ktory zostal zmodyfikowany przeze mnie. Danie jest pyszne, sycace i slodkie !

    Makaron na słodkowej fantazie

    Skladniki :

    Opakowanie makaronu
    Kostka sera twarogowego
    Cukier
    Aromat pomaranczowy
    Dwa zoltka
    Kubek smietanki slodkiej

    Makaron gotujemy do miękkosci, odcedzamy i przestudzamy. W garnuszku uceramy pokruszony twarog, dwa zoltka, smietanke, cukier do smaku i aromat waniliowy. Konssystencja sosu. Dla smakosz mozna dodac jogurt owocowy. Wszystko polewamy na gotowy makaron. Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  31. „Spaghetti na słodko „


    składniki:
    400g makaronu
    200g mięsa mielonego
    1 mała cukinia
    1 papryka
    2 cebule
    2-3 szklanki przecieru pomidorowego
    ser
    szczypta soli, pieprzu, curry

    sposób przygotowania:
    W rondelku rozgrzewamy olej . Dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy żeby mięso nie zbiło się w jeden kawałek . Cały czas mieszając smażymy mięso 15 minut .

    W garnku wlewamy wodę , solimy ja i dodajemy kapkę oleju (po to aby makaron się nie zlepiał). Czekamy Az woda będzie się gotować i wrzucamy makaron. Gdy makaron się zagotuje odcedzam go.

    Sos przygotowuje w dwóch osobnych naczyniach. W pierwszym naczyniu kroje w kostkę cukinie, paprykę i cebulę. To gotuje Az wszystko stanie się miękkie. Pod koniec gdy widzę że sos pościł sok dodaję szczyptę curry i je mieszam. Właśnie te składniki nadają spaghetti słodyczy.
    Drugą cześć sosu przyrządzam w misce. Wlewam przecier pomidorowy i dodaje sól i pieprz. Następnie łącze wszystkie składniki i zagotowujemy.

    Do gotującego się sosu dodajemy mięso. Dusimy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti


    Polecam spróbować ! Będziesz w szoku jak z takich składników potrafi wyjść coś sytego i w dodatku na słodko <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Słodkie Świderki

    Składniki na słodki makaron:
    350g makaronu świderki Lubella
    1 łyżka cukru
    2 łyżki masła
    150g bułki tartej
    szczypta cynamonu
    cukier puder do posypania

    Składniki na mus jabłkowy:
    jabłka (zważone po obraniu i oczyszczeniu) - 1 kg.
    6 łyżek cukru
    woda - 0.5 szklanki

    Sposób przygotowania musu jabłkowego:

    1.Owoce pokrój w kostkę- może być różnej wielkości, wtedy mus będzie miał ciekawszą konsystencję.
    2.Włóż do garnuszka, dodaj cukier i wodę, gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wymieszaj owoce łyżką, większość powinna się rozpaść, tworząc jednolitą masę.
    3. Mus jest gotowy do jedzenia.

    Sposób przygotowania makaronu:

    1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
    2.Masło roztopić na patelni, dodać cukier, bułkę tartą i cynamon. Chwilkę podsmażyć. Dodać makaron. 3.Wymieszać.
    4.Makaron podawać posypany cukrem pudrem i z musem jabłkowym w małej sosjerce do swobodnego polania.SMACZNEGO :)


    OdpowiedzUsuń
  33. moją propozycją jest makaron z sosem orzechowym i karmelizowanymi owocami

    -200 g makaronu ugotowanego al dente
    -ulubione jesienne owoce do skarmelizowania:
    jabłko lub gruszka lub śliwki

    mogą też być słodkawe warzywa typu dynia lub marchewka a także inne owoce np. egzotyczne typu ananas, nawet banan, takie które będzie nam się komponowało z masłem orzechowym i da się karmelizować :-)

    Owoce (lub warzywa) myjemy, obieramy ze skórki (nie dotyczy śliwek, jeśli ich używamy) i/lub wydrążamy gniazda nasienne (śliwki drylujemy). Kroimy na kawałki, a następnie karmelizujemy na patelni z grubym dnem (używamy w zależności o ulubionego sposobu karmelizacji owoców/warzyw: masła, miodu lub cukru trzcinowego+odrobiny wody – myślę, że każdy ma swój sprawdzony sposób).

    -Sos orzechowy:
    2-3 czubate łyżki masła orzechowego (używam domowego, lekko słonego) w temp. pokojowej
    ok. 2 łyżki gorącej wody (np. po ugotowaniu makaronu) lub ciut więcej – ilość zależy od konsystencji masła
    2 łyżeczki oliwy lub oleju sezamowego
    nieduży kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
    Składniki sosu dokładnie mieszamy

    Do posypania: łyżka zrumienionego na złoto sezamu lub posiekanych orzechów ziemnych

    W garnku wymieszać ugotowany makaron z sosem. Wyłożyć na talerze, dodać karmelizowane owoce i posypać sezamem lub orzechami.
    buon appetito! :-)
    andziullina(at)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Makaron na słodko? Czemu nie! Dla mnie niekwestionowaną królową jesienie jest dynia, w połączeniu z... pigwą! Równie jesienna, mocno aromatyczna, bardzo zdrowa. Doskonałe połączenie dyni, pigwy, miodu oraz ciemnego cukru. Taki mój smak jesieni :-)
    Makaron + biały ser + sos dyniowo-pigwowy
    Składniki
    200 g dyni pokrojonej na małe kawałki
    2 łyżki cukru dark muscovado
    100 g pigwy już oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
    3 łyżki miodu
    skórka z jednej cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    250 g makaronu spaghetti Lubella
    1 szklanka mleka
    1 litr wody
    2 łyżki brązowego cukru
    100 g kwaśnego, chudego białego sera
    1 laska świeżej wanilii
    suszona pigwa
    Przygotowanie
    W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok.
    Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min - tak by makaron był al dente.
    Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.
    Smacznego!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  35. tagliatelle z łososiem i cukinią
    - 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    - 100 gram świeżego łososia
    - 15 gram cukinii
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - parmezan do posypania
    - odrobina soku z cytryny
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia
    - biały pieprz
    - czarny pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól


    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!
    Justyna I.

    OdpowiedzUsuń
  36. Penne z brokułami i bakłażanem w sosie z sera pleśniowego

    Składniki:
    - 200 g makaronu penne ( 2 porcje)
    - 100 gram brokułów
    - 120 gram bakłażana
    - 100 gram sera pleśniowego np. rokpol
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - odrobina soku z cytryny
    - biały pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól
    - świeże zioła do dekoracji

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i grillujemy na patelni grillowej. Brokuły gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Następnie wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy i gotujemy aż się rozpuści. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.
    Łączymy makaron z brokułem, bakłażanem oraz sosem z sera pleśniowego i dekorujemy świeżymi ziołami.
    Smacznego!
    Justyna I

    OdpowiedzUsuń
  37. Piwny Mac n' Cheese
    Składniki:
    2 ½ szklanki makaronu kolanka Lubella
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka piwa
    250g świeżo startego ostrego sera cheddar
    120g gouda startego
    120g romano ser tarty
    ¼ łyżeczki papryki
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    ½ szklanki bułki tartej
    garść posiekanej natki pietruszki
    Przygotowanie:
    Rozgrzać piekarnik do 190 C. Ugotować makaron. Zetrzeć 3 sery na tarce. W garnuszku rozpuścić masło na średnim ogniu, jak zacznie skwierczeć dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż do powstania zasmażki. Wlać do garnka mleko, a następnie piwo i ciągle mieszać trzepaczką - nie pozwolić aby się zagotowało. Dodawać sery i mieszać aż się roztopią. Odcedzić makaron. Do garnka z roztopionymi serami wsypać gałkę muszkatołową, paprykę i pieprz. Umieścić makaron w naczyniu żaroodpornym. Polać makaron roztopioną masą z garnuszka. Posypać bułką tartą. Można jeszcze posypać pieprzem i serem romano. Piec w piekarniku aż się zarumieni (ok 30 - 40 min). Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze posypać obficie świeżą pietruszką. Mniami!

    OdpowiedzUsuń
  38. Makaronowy zawrót głowy :-)
    Makaron kokardki Lubella - 300 g
    Świeże figi - 3 sztuki
    2 gruszki - dojrzałe
    Zielone winogrona bezpestkowe
    Blue cheese lub ricotta - w zależności od upodobań
    Orzechy włoskie
    Miód
    Krem balsamico
    Makaron ugotować, przestudzić, figi, gruszki pokroić, winogrona przekroić na pół, dodać ser. Polać miodem - najlepiej gryczanym. Dodać odrobinę kremu balsamico. Przed podaniem ułożyć na wierzchu kilka połówek orzechów włoskich.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  39. szaszłyki kokardkowo-owocowe
    - makaron farfalle ugotować i ostudzić
    - owocowe np. figa, truskawka, brzoskwinia, gruszka, morela, winogron umyć i pokroić na kawałki ok 2x2cm
    Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie makaron z owocami. Tak przygotowane szaszłyki polać czekoladą tworząc zygzaki, wzorki.

    OdpowiedzUsuń
  40. Makaronowe Muffiny z porzeczkami.
    1 opakowanie makaronu Lubella "Gniazda wstążki"
    2 jaja
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1 laska wanilij
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki czerwonych porzeczek
    1 łyżka masła

    Gotujemy makaron.
    Makaronowe gniazdka, wkładamy delikatnie do lekko osolonej, gotującej się wody, tak aby makaron nie rozpadł się(nie mieszamy). Makaron gotujemy 3-4 minut,musi być bardziej twardy niż "aldente".
    W miseczce roztrzepujemy jajko z maślanką, roztopioną łyżką masła. Do masy dodajemy nasiona z laski wanilii, cukier a na koniec mąkę.Wszystko mieszamy do połączenia.
    Makaron wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, dokładnie odcedzając wodę i przekładamy do silikonowych foremek na muffiny. Na wierzch makaronu wykładamy owoce (tu porzeczki) i każdą polewamy wcześniej przygotowanym ciastem.
    Pieczemy w 150 stopniach Celsjusza około 15-20 minut.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

    foto dam na fb.

    OdpowiedzUsuń
  41. Makarony to przyjemność
    smaczna, zdrowa, raczej tania.
    Można z niego łatwo stworzyć
    bardzo wyjątkowe dania.

    Gdy o słodkiej myślę strawie,
    to przychodzi mi do głowy
    pewien przepis mojej mamy,
    dla mnie - bardzo wyjątkowy.

    Najpierw mak topimy w wrzątku,
    potem dobrze odcedzamy
    a gdy wyschnie, mak mielimy
    i następnie podgrzewamy.

    Jeśli o makaron chodzi,
    nie ma tu żadnych warunków.
    I świderki, i wstążeczki-
    może być każdy z gatunków.

    Potem wszystko razem zmieszać,
    (to jest: nasz makaron z makiem).
    Można dodać jeszcze miodu,
    a potem już jeść ze smakiem.

    Niektórzy orzechy lubią
    znaleźć w takim makaronie.
    Nie ma sprawy – pokrój drobno,
    dodaj choćby na sam koniec.

    Zwykle to na Święta właśnie
    robię z mamą takie danie.
    Mało czasu to zajmuje,
    a smakuje niesłychanie!

    P.S. Profil na FB polubiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Cel: obiad z deserem
    Założenie: zjeść ze smakiem obchodząc diety
    Wykonanie: Zakupić składniki. Wymieszać. Zjeść.
    Zakupy:
    -Makaron świdry lubella pełne ziarno (bierzemy 200g na dwie osoby)
    -Twaróg półtłusty 250g
    -Jogurt naturalny 150g
    -Jabłka deserowe 3-4 szt
    -Rodzynki 100g
    -Cynamon i cukier, aromat waniliowy
    -1 jajko

    Działamy:
    Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.
    Twaróg ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem. Dodajemy aromat waniliowy i jajko. Mieszamy.
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i smażymy do miękkości, dodając rodzynki, łyżkę cukru i cynamon.
    Mieszamy jabłka z twarogiem i jogurtem naturalnym. Dodajemy makaron.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem.
    Zapiekamy 20min w 160st.

    OdpowiedzUsuń
  43. Słoneczny makaron na jesienne popołudnie

    300 gramów makaronu świderki Lubella,
    300 gramów dyni,
    200 militrów soku pomarańczowego,
    100 mililitrów mleczka kokosowego,
    100 militrów śmietany 30%,
    5 centymetrów świeżego imbiru,
    2 łyżki miodu,
    garść orzechów nerkowca,
    2 plastry ananasa
    pęczek kolendry.

    Dynię kroimy w kostkę, obsmażamy przez chwilę na maślę, a następnie zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy na wolnym ogniu, dodajemy pokrojonego ananasa oraz starty na drobnej tarce imbir i gotujemy przez chwilę. Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy na patelnię i dusimy z mleczkiem kokosowym i słodką śmietaną. Orzechy nerkowca karmelizujemy w miodzie na suchej patelni. Kolendrę siekamy. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy kolendrą oraz orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

    Smacznego,
    Mateusz (kjtjkruk6@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  44. Zapiekanka kokardkowo- truskawkowa. Pycha!

    ^ 200g makarony typu kokardki, Lubella
    ^ łyżka masła
    ^ 250g serka, typu twaróg, półtłusty
    ^ 400g truskawek świeżych, lub mrożonych (muszą być rozmrożone)
    ^ 300 g jogurtu greckiego
    ^ 3 łyżki cukru
    ^ akcent waniliowy (laska lub cukier wanilinowy)
    ^ cukier puder do posypania

    Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przesypujemy do miski i mieszamy z masłem. Dodajemy do tego pokruszony twaróg. Dodajemy truskawki świeże pokrojone na połówki lub wlewamy mus. Wszystko mieszamy delikatnie. I dajemy do naczynia żaroodpornego. Jogurt mieszamy z cukrami i zalewamy tym makaron. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 10-15 min aż góra się zarumieni . Posypać cukrem przed podaniem.

    Miłego zajadania!

    OdpowiedzUsuń
  45. Moja propozycja to pyszne, szybkie, proste i egzotyczne kokardki na Karaibach:
    Składniki:
    - 250 g ugotowanego makaronu kokardki Lubella
    - 6 łyżek serka mascarpone
    - 1,5 łyżki oleju kokosowego
    - 4 łyżki wiórek kokosowych
    - 2 garści borówek amerykańskich
    - 4 plastry ananasa
    - miód do posłodzenia do smaku
    Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe i miód (do smaku). Mieszać, by składniki połączyły się ze sobą. Dodać ugotowany al dente makaron kokardki i ponownie chwilkę podsmażyć, aby sos oblepił makaron. Makaron przełożyć na talerze, udekorować borówkami amerykańskimi i pokrojonym ananasem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Truskawkowe spaghetti

    Pyszny obiadek dla osób, które lubią truskawki:) my uwielbiamy i taki obiadek to dla raj:) wspomnienie z dzieciństwa.
    makaronowe szaleństwo
    makaronowe szaleństwo truskawkowe
    makaronowe szaleństwo truskawkowe
    Składniki
    Porcja na 2 talerze:
    1kg truskawek
    1 serek waniliowy 150g
    0,3kg makaron spaghetti
    2 łyżki cukru
    Sposób przygotowania
    1.
    0,5kg truskawek zmiksować blenderem dodać serek waniliowy, cukier.
    2.
    Resztę truskawek pokroić w kostkę zostawić parę na udekorowanie talerzy.
    3.
    Makaron ugotować według przepisu, udekorować talerz. Truskawki pokrojone w kostkę wyłożyć na makaron.
    4.
    Makaron polać musem truskawkowym. Smacznego:)


    Ewelina P linka2107.88@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Hurraaa!!!! Dziękuję, dziękuję, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Jesteś poddawany weryfikacji długu lub administracji? Czy jesteś na czarnej liście? Czy nie radzisz sobie z miesięcznymi płatnościami? Czy chcesz kupić kredyt na dom, samochód lub firmę, ale nie jesteś objęty przeglądem długów lub administracją? Jeśli odpowiedziałeś TAK na którekolwiek z moich pytań? Uprzejmie prosimy o kontakt poprzez e-mail: nortonfinance2017@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo