października 13, 2015

Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką

     Dynie...dynie wszędzie ! Taki pomarańczowy zawrót głowy. Czy Wy też uważacie, że dynia z roku na rok, to coraz bardziej rozchwytywane i przetwarzane warzywo ?
Sięgam pamięcią te kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł.
Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam.
I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury i deszczowy dzień, nie jest już tak straszny !

Dziś dyniowe muffiny. Takie w wersji fit, z daktylami i znikomą ilością cukru. Tylko kruszonka na muffinkach nieco kaloryczna, ale, ale ..wcale jej tam być nie musi ;)

muffiny fit z daktylami


Składniki:
  • 1,5 szklanki pure z pieczonej dyni
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 20 daktyli
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki napoju sojowego lub chudego mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć )
  • szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita
 Na kruszonkę: 
( nie jest konieczna)
  • 1 łyżka masła orzechowego ( czubata )
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego



Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce. Rozetrzeć składniki palcami, tworząc grudki. Wstawić do lodówki.

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Po okołu 20 minutach odlać wodę, a daktyle zblendować.
Pure z dyni zmiksować z olejem, rozdrobnionymi daktylami i jajkami.
W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier.
Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto.



Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową.

Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut.

muffiny daktylowe


muffiny dyniowe

 Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Wszystko z kruszonką smakuje lepiej ;) Muffiny z pewnością były pyszne :)
    Też uwielbiam dynie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo. Sama ostatnio robiłam dyniowe muffiny, tyle że drożdżowe. Dyniowe wypieki są rewelacyjne!

    Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki wyglądają bardzo smakowicie, podoba mi się zwłaszcza użycie daktyli i oleju rzepakowego zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo