Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami

    Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie.

tosty z truskawkami

Składniki:

  •  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )
  •  2 jajka
  •  1/3 szklanki mleka
  •  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )
  •  150 g truskawek
  •  1 łyżka cukru pudru
  •  1 łyżka sosu balsamicznego
  •   szczypta kolorowego pieprzu
  •  masło do smażenia

Wykonanie:

Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.

 Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej.
Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor.
Tosty podawać z macerowanymi truskawkami.

tosty francuskie z truskawkami

 Smacznego !

Komentarze

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda to naprawdę smakowicie ;) Uwielbiam wszystko co zawiera truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda to naprawdę smakowicie ;) Uwielbiam wszystko co zawiera truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie raz widziałam taki przepis ale jeszcze nie robiłam.
    Muszę wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty