Składniki:
- 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )
- 150 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- szczypta kolorowego pieprzu
- masło do smażenia
Wykonanie:
Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać
cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie
wymieszać.
Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej.
Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej.
Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor.
Tosty podawać z macerowanymi truskawkami.
Smacznego !
Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda to naprawdę smakowicie ;) Uwielbiam wszystko co zawiera truskawki :)
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda to naprawdę smakowicie ;) Uwielbiam wszystko co zawiera truskawki :)
OdpowiedzUsuńJuż nie raz widziałam taki przepis ale jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić :)