A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj
Ciasto kruche:
- 150 g zimnego masła
- 150 g mąki krupczatki
- 90 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- kilka kropli soku z cytryny
Krem rabarbarowy:
- 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką )
- 250 g cukru pudru
- 70 g masła
- 5 żółtek
- 10 g żelatyny
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 2 maracuje
WYKONANIE:
Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 25 cm. Mocno docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, ułożyć na cieście folią spożywczą lub papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia ( ja zastępuję je grochem ).
Piec w 180 stopniach 20 minut, po tym czasie usunąć obciążenie i papier/folię. Piec kolejne 15-20 minut - do zrumienienia.
Ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy kruchy korpus ( lub nie ryzykować i nie wyjmować ;) )
Przygotować podstawę kremu.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Sok rabarbarowy zagotować z cukrem. Dodać masło - rozpuścić. Żółtka rozbełtać widelcem i wlać ostrożnie do soku, ciągle mieszając. Gotować 2-3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz