stycznia 21, 2015

Zupa z pora z mięsem mielonym

   Zupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania.


Składniki:

* 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego
* 1 duży por
* 1 średniej wielkości marchewka
* 150 g pieczarek
* 200 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:
Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rosół zagotować, wrzucić marchew - gotować pod przykryciem.

W tym czasie rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu.

Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy. 

Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy.
Zupę gotować kilka minut.

Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać do gotującej się zupy. 

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.



Smacznego !



5 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze zupy z mięsem mielonym, ale z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, zwalszcza teraz, w okresie zimowym.

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie. A por duszony smakuje rewelacyjnie. Ostatnio robiłem dorsza z porem i też wyszedł fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Ja nie dodaję pieczarek ale może kiedyś spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo