Makowiec świąteczny ( strucla z makiem )

   Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !


Składniki:


CIASTO:
* 800 g mąki pszennej
*  50 g świeżych drożdży
* 250 g masła
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka cukru
* 4 żółtka
* 1 łyżeczka soli

MASA MAKOWA:
* 400 g suchego maku
* 50 g masła o temperaturze pokojowej
* 4 białka
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżki miodu
* 100 g rodzynek
* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze
* opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego 

Do posmarowania:
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka


Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.
W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).

W tym czasie przygotować masę makową.
Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 2-3 cm nad powierzchnię maku ) i gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany mak odcedzić.
Mak zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut, po czym - odcedzić.
Do zmielonego maku dodać masło ( najlepiej zetrzeć je na tarce lub drobno pokroić ), odcedzone rodzynki, cukier, miód i skórkę pomarańczową - dokładnie wyrobić masę.
Na koniec do masy makowej dodać ubitą z białek pianę - delikatnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę.

Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle.

Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut.

Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować.





 Smacznego !
 


zBLOGowani.pl

Komentarze

Popularne posty