Pierniczki + przepis na lukier

   Kolejny rok zmagań pierniczkowych za mną. Niezmiennie korzystam z tego samego przepisu. Znajdziecie go na moim blogu - TUTAJ



Lukier do pierniczków jest niezwykle prosty w wykonaniu. Biały lukier możecie dowolnie barwić, dodając spożywcze barwniki lub barwniki naturalne, np. sok z buraka lub kurkumę.

LUKIER - przepis:

* 1 białko
* około 250 g cukru pudru
* sok z cytryny
* woda

Białko lekko podbić, miksując na wysokich obrotach miksera max. 30 sekund. Po tym czasie dodać cukier puder oraz kilka kropli soku z cytryny i ucierać. Lukier należy ucierać dość długo, dzięki temu będzie lśniący. Wymagany czas ucierania to około 15 minut.

Lukier powinien być gęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym lukrem łatwiej i precyzyjniej polukrujecie całe ciastka.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty