KONKURS - "Świąteczne śniadanie "

   Wraz z marką Bielmar, prowadząca ogólnopolski program edukacyjny Śniadaniowa Klasa zapraszam Was do udziału w konkursie.
Waszym zadaniem będzie przygotowanie Świątecznego śniadania. To od Was zależy, jak podejdziecie do tematu - czy przygotujecie śniadanie wytworne, czy może dietetyczne, pomagające organizmowi przetrwać świąteczny czas obżarstwa ;) Pamiętajcie jednak, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i musi on być odpowiednio zbilansowany.



REGULAMIN KONKURSU:

1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 7 grudnia 2014 do  14 grudnia  2014 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest Bielmar.

4. Nagrody wysyła agencja Planet PR, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym swojej propozycji na Świąteczne śniadanie. Możecie dołączyć zdjęcia obrazujące Wasze śniadanie. Wysyłajcie je  na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikujcie na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrodami są trzy zestawy składające się z :


* kalendarza na 2015 rok
* książeczki  z przepisami "Potrawy Wigilijne"
* pudełka śniadaniowego
*plecaka


7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 2 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu.
Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.




WYNIKI !

Przyszła pora na ogłoszenie wyników. Tym razem nieco uprościliście mi zadanie, gdyż zgłoszeń było malusio, oj malusio ... 

Jako, że nagrody są równorzędne, nie będzie miejsc 1-3. Wszystkie Panie zajęły miejsce pierwsze ! 
A nagrody powędrują do:

Sylwia ( Ostra na Słodko ), Paulina Toczek oraz Aga w kuchni.

Czekam na Wasze adresy i zapraszam na kolejny konkurs, który ogłoszę już jutro. 







Komentarze

  1. moja propozycja śniadania świątecznego jest lekka,ponieważ zawsze mamy pełne brzuszki po tych wszystkich smakowitościach.
    1.lekka sałatka owocowa gruszka,owoce granatu,skropione sokiem z limonki
    2.do wyboru cappuccino lub herbatka z hibiskusa
    3.razowa grzanka do której doskonale pasuje margaryna Bielmar
    Zdjęcie na facebook
    donatella38@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na świąteczne śniadanie proponuje chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z pyszną pastą z fasoli.

    Składniki:- 200 g fasoli białej drobnej, pół słoiczka pomidorów z zalewy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, sól, pieprz do smaku, 1 cebula czerwona.
    Wykonanie:
    Fasolę ugotować do miękkości, wystudzić. Można także użyć fasoli białej z puszki. Wrzucić fasolę do blendera, dodać pomidory i olej z pestek dyni i zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na patelni, dodać do pasty, przyprawić solą i pieprzem i ponownie zmiksować. Posmarować pastą kromki chleba. Można dodać kawałki pomidorów z zalewy suszonych na wierzch, posypać ziarnami słonecznika lub dyni podprażonymi na patelni. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na świąteczne śniadanie podałabym coś lekkiego sałatkę z różnych sałat do tego, pomidorki koktajlowe, kozi ser, ogórek świeży, do tego zielona herbata i razowe pieczywo ze śliwką. Można również zaproponować omleta na słodko ubijamy 3 biała na sztywną pianę dodajemy żółtka, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z dżemem lub świeżymi owocami :) Toczek Paulina

    OdpowiedzUsuń
  4. a mi świąteczne śniadania kojarzą się z domowymi wędlinami, pieczeniami... proponuję pieczeń z papryką

    Składniki:

    1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 cebuli,
    1/2 czerwonej papryki,
    1/2 żółtej papryki,
    1/2 zielonej papryki,
    1 łyżka masła,
    3 łyżki bułki tartej,
    1 jajko,
    przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.


    Przygotowanie:
    Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to jeszcze ja dołączę :D
    Jak w Święta to u mnie obowiązkowe Śledzie po kaszubsku .... takie z cebulką i ogórkami.
    Nigdy , przenigdy nie smakują one tak doskonale, jak właśnie w Święta!
    Przepis banalny, a włożone w nie całe serca sprawia, że smakują obłędnie!


    SKŁADNIKI:

    * filety śledziowe - ok. 600 g

    * ogórki konserwowe - 5 szt

    * cebula - 2 szt

    * koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa - 200 g

    * olej - 125 ml

    * ocet - 1 łyżka

    * liść laurowy - 4 listki

    * ziele angielskie - 1 łyżeczka

    * cukier - 2 łyżki

    * sól - do smaku

    * pieprz - do smaku

    * papryka ostra - do smaku



    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.

    W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.

    Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.

    Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.

    Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.

    Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.

    Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.

    Odstawiamy do ostudzenia.

    Pycha!


    ( zdjęcie wysyłam na maila ).


    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko
    ostranaslodko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty