Waszym zadaniem będzie przygotowanie Świątecznego śniadania. To od Was zależy, jak podejdziecie do tematu - czy przygotujecie śniadanie wytworne, czy może dietetyczne, pomagające organizmowi przetrwać świąteczny czas obżarstwa ;) Pamiętajcie jednak, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i musi on być odpowiednio zbilansowany.
REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.
2. Konkurs trwa od 7 grudnia 2014 do 14 grudnia 2014 roku do godz. 23.59
3. Fundatorem nagród jest Bielmar.
4. Nagrody wysyła agencja Planet PR, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.
5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym swojej propozycji na Świąteczne śniadanie. Możecie dołączyć zdjęcia obrazujące Wasze śniadanie. Wysyłajcie je na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikujcie na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.
6. Nagrodami są trzy zestawy składające się z :
* kalendarza na 2015 rok
* książeczki z przepisami "Potrawy Wigilijne"
* pudełka śniadaniowego
*plecaka
7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu. Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 2 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu.
Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com
8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.
WYNIKI !
Przyszła pora na ogłoszenie wyników. Tym razem nieco uprościliście mi zadanie, gdyż zgłoszeń było malusio, oj malusio ...
Jako, że nagrody są równorzędne, nie będzie miejsc 1-3. Wszystkie Panie zajęły miejsce pierwsze !
A nagrody powędrują do:
Sylwia ( Ostra na Słodko ), Paulina Toczek oraz Aga w kuchni.
Czekam na Wasze adresy i zapraszam na kolejny konkurs, który ogłoszę już jutro.
super nagrody :)
OdpowiedzUsuńmoja propozycja śniadania świątecznego jest lekka,ponieważ zawsze mamy pełne brzuszki po tych wszystkich smakowitościach.
OdpowiedzUsuń1.lekka sałatka owocowa gruszka,owoce granatu,skropione sokiem z limonki
2.do wyboru cappuccino lub herbatka z hibiskusa
3.razowa grzanka do której doskonale pasuje margaryna Bielmar
Zdjęcie na facebook
donatella38@wp.pl
Na świąteczne śniadanie proponuje chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z pyszną pastą z fasoli.
OdpowiedzUsuńSkładniki:- 200 g fasoli białej drobnej, pół słoiczka pomidorów z zalewy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, sól, pieprz do smaku, 1 cebula czerwona.
Wykonanie:
Fasolę ugotować do miękkości, wystudzić. Można także użyć fasoli białej z puszki. Wrzucić fasolę do blendera, dodać pomidory i olej z pestek dyni i zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na patelni, dodać do pasty, przyprawić solą i pieprzem i ponownie zmiksować. Posmarować pastą kromki chleba. Można dodać kawałki pomidorów z zalewy suszonych na wierzch, posypać ziarnami słonecznika lub dyni podprażonymi na patelni. Smacznego :-)
Na świąteczne śniadanie podałabym coś lekkiego sałatkę z różnych sałat do tego, pomidorki koktajlowe, kozi ser, ogórek świeży, do tego zielona herbata i razowe pieczywo ze śliwką. Można również zaproponować omleta na słodko ubijamy 3 biała na sztywną pianę dodajemy żółtka, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z dżemem lub świeżymi owocami :) Toczek Paulina
OdpowiedzUsuńa mi świąteczne śniadania kojarzą się z domowymi wędlinami, pieczeniami... proponuję pieczeń z papryką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
2 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki,
1/2 zielonej papryki,
1 łyżka masła,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.
No to jeszcze ja dołączę :D
OdpowiedzUsuńJak w Święta to u mnie obowiązkowe Śledzie po kaszubsku .... takie z cebulką i ogórkami.
Nigdy , przenigdy nie smakują one tak doskonale, jak właśnie w Święta!
Przepis banalny, a włożone w nie całe serca sprawia, że smakują obłędnie!
SKŁADNIKI:
* filety śledziowe - ok. 600 g
* ogórki konserwowe - 5 szt
* cebula - 2 szt
* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa - 200 g
* olej - 125 ml
* ocet - 1 łyżka
* liść laurowy - 4 listki
* ziele angielskie - 1 łyżeczka
* cukier - 2 łyżki
* sól - do smaku
* pieprz - do smaku
* papryka ostra - do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.
Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.
Odstawiamy do ostudzenia.
Pycha!
( zdjęcie wysyłam na maila ).
Pozdrawiam
Sylwia
Ostra na Słodko
ostranaslodko@wp.pl