grudnia 14, 2014

Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie

  Moja kolejna wariacja na temat sernika. Tym razem jest świątecznie. Sernik cynamonowy z nuta wanilii i pomarańczy, na spodzie z ciasteczek speculaas, doskonale wkomponuje się w świąteczne menu.


Składniki:  
Spód ciasteczkowy:
* 250 g ciasteczek speculaas
* 130 g masła

Masa serowa:
* 1 kg sera twarogowego w wiadereczku ( ja kupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku )
* 1 i 1/3 szklanki cukru  
* 100 g masła otarta skórka z pomarańczy  
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* 1 laska cynamonu
* 6 jajek

* 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:
 Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy, do połowy wysokości . 

Tortownicę wstawić do piekarnika. Spód z ciasteczek zapiekać 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę serową. 
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać otartą skórkę z umytej, sparzonej wrzątkiem pomarańczy, cynamon oraz ziarenka wyjęte z laski wanilii.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić blachę wypełnioną wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Sernik można polać ganaszem czekoladowym.


GANASZ CZEKOLADOWY:
 

* 50 g śmietanki 30% 
* 50 g czekolady gorzkiej  
* 35 g czekolady mlecznej  
* 3 g masła
 
W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. 
Ganaszem polać sernik.




Smacznego !

2 komentarze:

  1. Piekę identycznie, mój najlepszy sernik. Zawsze wychodzi i jest pyszny ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cynamonowy musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo