Składniki:
Spód ciasteczkowy:
* 250 g ciasteczek speculaas
* 130 g masła
Masa serowa:
* 1 kg sera twarogowego w wiadereczku ( ja kupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku )
* 1 i 1/3 szklanki cukru
* 100 g masła otarta skórka z pomarańczy
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* 1 laska cynamonu
* 6 jajek
* 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy, do połowy wysokości .
Tortownicę wstawić do piekarnika. Spód z ciasteczek zapiekać 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać otartą skórkę z umytej, sparzonej wrzątkiem pomarańczy, cynamon oraz ziarenka wyjęte z laski wanilii.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić blachę wypełnioną wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Sernik można polać ganaszem czekoladowym.
GANASZ CZEKOLADOWY:
* 50 g śmietanki 30%
* 50 g czekolady gorzkiej
* 35 g czekolady mlecznej
* 3 g masła
W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.
Ganaszem polać sernik.
Smacznego !
Piekę identycznie, mój najlepszy sernik. Zawsze wychodzi i jest pyszny ;).
OdpowiedzUsuńMmm, cynamonowy musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń