Gnocchi z ricottą w sosie serowym

 Gnocchi, czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność.


Składniki:

 NA GNOCCHI:
* 250 g ugotowanych ziemniaków
* 125 g sera ricotta
* 1 jajko
* około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka )
* sól

NA SOS SEROWY:
* 150 ml śmietanki 30%
* 50 g sera cheddar
* 30 g sera żółtego rottdamer lub ementaler
* pieprz świeżo mielony


Wykonanie:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, ewentualnie bardzo dobrze pognieść tłuczkiem.
Do ziemniaków dodać ser ricotta oraz jajko. Posolić. Masę wymieszać widelcem i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczano-serowej wgniatać mąkę, w ilości około 1,5 szklanki. Wyrabiać ciasto. Ciasto ma być miękkie, ale nie mocno klejące.
Ciasto delikatnie rozwałkować, podzielić na małe kwadraty. Z każdej porcji formować wałeczek i dociskać widelcem, formując klasyczny wzór.



W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową.

Przygotować sos serowy.
Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać aż ser się rozpuści. Można delikatnie podgrzewać sos, ale nie gotować. Na koniec sos zmiksować blendere i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Gnocchi podawać z sosem serowym.



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty