Słodkie rożki z papieru ryżowego

   Czy pomyśleliście kiedyś, żeby zrobić coś na słodko, bazując na papierze ryżowym ? Podobno, potrzeba matką wynalazku ... i u mnie nie było inaczej. Zachciało się ciasteczek, ale tak na szybko, na już - no to sobie usmażyłam ! Tak usmażyłam. 
Słodkie rożki z papieru ryżowego, wypełnione orzechami i marcepanem, przypominają troszeczkę baklavę.


Składniki
( porcja na 6 sztuk )

* 6 krążków papieru ryżowego
* 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały )
* 40 g marcepanu
* 1 łyżeczka miodu
* 1 małe jabłko

* olej do głębokiego smażenia
* cukier puder

Wykonanie:
Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. starte jabłko dodać do masy orzechowo-marcepanowej. Wymieszać.

Krążki papieru ryżowego moczyć przez kilka sekund w letniej wodzie, po czym układać na desce lub blacie.
Na każdym krążku kłaść porcję masy orzechowo-marcepanowej, starając nadać jej kształt trójkątny. Papier ryżowy składać w trójkąt.


W niedużym rondelku rozgrzać olej ( około 1,5-2 szklanki, w zależności od wielkości rondelka ). Na rozgrzany  tłuszcz wkładać ostrożnie ryżowe rożki, smażyć na rumiano, odwracając rożki podczas smażenia.
Usmażone rożki układać na ręczniku papierowym. Odsączone z tłuszczu, ale jeszcze ciepłe rożki, posypać cukrem pudrem.



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty