Słodkie rożki z papieru ryżowego, wypełnione orzechami i marcepanem, przypominają troszeczkę baklavę.
Składniki
( porcja na 6 sztuk )
* 6 krążków papieru ryżowego
* 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały )
* 40 g marcepanu
* 1 łyżeczka miodu
* 1 małe jabłko
* olej do głębokiego smażenia
* cukier puder
Wykonanie:
Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. starte jabłko dodać do masy orzechowo-marcepanowej. Wymieszać.
Krążki papieru ryżowego moczyć przez kilka sekund w letniej wodzie, po czym układać na desce lub blacie.
Na każdym krążku kłaść porcję masy orzechowo-marcepanowej, starając nadać jej kształt trójkątny. Papier ryżowy składać w trójkąt.
W niedużym rondelku rozgrzać olej ( około 1,5-2 szklanki, w zależności od wielkości rondelka ). Na rozgrzany tłuszcz wkładać ostrożnie ryżowe rożki, smażyć na rumiano, odwracając rożki podczas smażenia.
Usmażone rożki układać na ręczniku papierowym. Odsączone z tłuszczu, ale jeszcze ciepłe rożki, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuń