Składniki:
* 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU )
* 80 g suszonej zurawiny
* 100 g białej czekolady
* 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego
* 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy.
Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping z amarantusa, dodać żurawinę i mleczko zagęszczone. Całość bardzo dobrze wymieszać.
Blaszkę średnicy około 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na połowie blachy ułożyć masę i mocno dociskać, przykrywając częścią papieru.
Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekać około 15 minut - do zrumienienia.
Wystudzić.
Po wystudzeniu pokroić w małe batoniki.
Smacznego !
rewelacja:)
OdpowiedzUsuńamarantusowe batoniki smakują świetnie, a wyglądają również uroczo :) zachęcam do wziecia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te batoniki, muszę poszukać amarantusu.
OdpowiedzUsuń