października 14, 2014

Pieczone jabłka nadziane twarogiem


Piękna złota jesień za oknami. A wraz z jesienią,  przyszła pora na kolejną odsłonę "Lubelskiego kociołka".

Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej.

Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia !









Składniki:

* 4 twarde, kwaskowate jabłka
* 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego )
* 1 jajko
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 1,4 łyżeczki cynamonu

na sos karmelowy:
* 1/2 szklanki cukru ( 110 g )
* 35 ml wody
* 25 g masła
* 90 ml śmietanki 30 %


Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek i część miąższu. 
Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem.
Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka.

* Do masy serowej można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.

Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 20-25 minut.

W tym czasie przygotować sos karmelowy.
Cukier wsypać do rondelka z grubszym dnem, zalać woda - wymieszać. Gotować na dużym ogniu, do momentu, aż syrop uzyska temperaturę 170 stopni C. W tym czasie nie wolno mieszać !
Jeśli nie ma cie termometru cukierniczego, obserwujcie gotujący się karmel.  Gotowanie powinno trwać około 15 minut, po tym czasie gotujący się karmel powinien przybrać bursztynową barwę.
Po tym czasie, do karmelu dodać masło i śmietankę - wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ponownie ustawić na palniku i gotować jeszcze przez około 1 minutę.

Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.

Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem.



Smacznego !

A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski kociołek". 

Do siebie na blog zapraszają:
* Edyta - Pasja Smaku
* Wiosenka - Eksplozja Smaku
* Martyna - chilli & sugar
* Siostry Zalewskie - COOKING & GOODLOOKING 
* Gosia - jedz i smakuj 
* Karolina  sto kolorów kuchni
* Joanna - sekrety małe i duże 


6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo