Makaron z sosem dyniowym

  Dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście.
Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu.
A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu ? W taki dzień makaron obowiązkowo pojawia się na moim stole.



Składniki:

* opakowanie makaronu kokardki  400g ( u mnie Lubella
* 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 150 ml bulionu
* 100 ml śmietanki 30%
* cebula
* sól, pieprz
* natka pietruszki lub kolendra
* 200 g świeżego pstrąga łososiowego
* 1 łyżka soku z cytryny
* oliwa


Wykonanie:


Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.
Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.
Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.

Ugotowany makaron wymieszać z sosem.
Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu.



Smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty