października 29, 2014

Cieciorka ze szpinakiem

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu. Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów.
Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.
Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni,  a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.
Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć w wodzie.


Składniki:

 * 250 g cieciorki
* 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach )
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 100 g serka kremowego - śmietankowy bądź ziołowy ( typu Almette )
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:
Dzień wcześniej, namoczyć cieciorkę w wodzie. Najlepiej zalać ją wieczorem i zostawić do dnia następnego.

Namoczoną cieciorkę ugotować, w wodzie, w której się moczyła, dolewając płyny, tak by przykrych groch. Lekko posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody.


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć.
Liście szpinaku opłukać, ewentualnie odciąć ogonki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić chwile, aż szpinak zmięknie.

Następnie dodać ciecierzycę - całość podgrzać. Dodać serek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać  i raz jeszcze podgrzać danie.



Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Właśnie skorzystałam z przepisu. Wszyło pysznie. Dałam fetę zamiast almette.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez rbilam z fetą nawet niezle nieco gorzkawe nieco słodkawe ale dobre i szybkie danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cieciorkę z pewnością wypróbuję ten przepis, tym bardziej że szpinak tutaj może zrobić fajną robotę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo