Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.
Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni, a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.
Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć w wodzie.
Składniki:
* 250 g cieciorki
* 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach )
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 100 g serka kremowego - śmietankowy bądź ziołowy ( typu Almette )
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Dzień wcześniej, namoczyć cieciorkę w wodzie. Najlepiej zalać ją wieczorem i zostawić do dnia następnego.
Namoczoną cieciorkę ugotować, w wodzie, w której się moczyła, dolewając płyny, tak by przykrych groch. Lekko posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć.
Liście szpinaku opłukać, ewentualnie odciąć ogonki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić chwile, aż szpinak zmięknie.
Następnie dodać ciecierzycę - całość podgrzać. Dodać serek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać i raz jeszcze podgrzać danie.
Smacznego !
O! pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńpyszne, wegetariańskie danie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam z przepisu. Wszyło pysznie. Dałam fetę zamiast almette.
OdpowiedzUsuńtez rbilam z fetą nawet niezle nieco gorzkawe nieco słodkawe ale dobre i szybkie danie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cieciorkę z pewnością wypróbuję ten przepis, tym bardziej że szpinak tutaj może zrobić fajną robotę
OdpowiedzUsuń