października 24, 2014

Ciasteczka "mocca" ( dla gości )

  Jesień to czas, kiedy częściej sięgam po ciasteczko. Filiżanka kawy czy kubek gorącej herbaty, aż się proszą, by położyć obok nich małe, słodkie co-nieco ! 
Dziś proponuję Wam ciasteczka eleganckie, o smaku kawowym. Z pewnością pokochacie je od pierwszego gryza. Zostawcie kilka i podajcie na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi i rodzinom. Goście będą zachwycenie. Dlaczego ? Może dlatego, że ciasteczko rozpływa się w ustach, beza chrupie, a krem dopieszcza kubki smakowe czekoladowym smakiem ...

Ciasteczka z serii  pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem.




Ciasteczka ( około 40 szt. )
* 1,5 szklanki mąki
* 125 g zimnego masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru pudru
* szczypta soli

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Tłuszcz posiekać z mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.
Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia.
Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia.

Bezy kawowe:
* 5 białek
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej )

Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego.
Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Ganasz czekoladowo-kawowy
* 80 g śmietanki 30%
* 12 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik )
* 80 g czekolady gorzkiej
* 70 g czekolady mlecznej
* 5 g masła
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę  z cukrem inwertowanym.  Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić.
Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę i  zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.

Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę.



Smacznego !
Moje wypieki i desery na każdą okazję

Więcej o książce: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

4 komentarze:

  1. powiem Ci, że dla mnie ta szarlotka jest... idealna. niczego za dużo, niczego za mało :) a ja ogólnie za ciastami nie przepadam. polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne!

    _________________
    a u mnie?
    makijaż wykonany kosmetykami mineralnymi
    www.justynapolska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo