października 30, 2014

Czekoladowy krem jaglany ( jaglany mus )

   Bo słodkie desery mogą być zdrowe ! TAK ... TAK ... TAK ... Ba, nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Nie przekona się ten, kto nie spróbuje.
Zachęcam Was do przygotowania jaglanego kremu czekoladowego. Może on stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych musów czekoladowych, ale ... będzie znacznie mniej kaloryczny, przy tym bogaty w składniki odżywcze, czyli ZDROWY !
Ja zaczynam swą przygodę z jaglanką i już wiem, że będę często po nią sięgać !


Składniki:
( porcja dla 3-4 osób )

* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 1 szklanka napoju czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka )
* 2 łyżeczki ciemnego kakao ( dodajcie trochę więcej, jeśli użyliście mleka )
* 8-10 daktyli

Wykonanie:
Daktyle namoczyć w wodzie.
Kaszę jaglaną, uprzednio ugotowaną wsypać do naczynia. ( RADA - pamiętajcie, żeby kaszę przed ugotowanie obficie wypłukać w wodzie ).
Do kaszy dodać namoczone daktyle, wsypać kakao oraz dolać napój czekoladowy, ewentualnie mleko.
Całość zmiksować blenderem, aż krem stanie się jednolity i w miarę gładki.

Czekoladowy krem jaglany przełożyć do pucharków, miseczek lub szklanek. Deser ten dodatkowo możecie udekorować owocami lub posypać orzechami.



Pamiętajcie, kasza jaglana to jedna z najwartościowszych kasz. Warto ugotować jej zawsze trochę więcej i trzymać w lodówce. Na jej bazie możecie zrobić inne kremowe wariacje, dodając np owoce. Ewentualnie zalać gorącym mlekiem, posypać orzechami i zjeść na śniadanie.



Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo