Zachęcam Was do przygotowania jaglanego kremu czekoladowego. Może on stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych musów czekoladowych, ale ... będzie znacznie mniej kaloryczny, przy tym bogaty w składniki odżywcze, czyli ZDROWY !
Ja zaczynam swą przygodę z jaglanką i już wiem, że będę często po nią sięgać !
Składniki:
( porcja dla 3-4 osób )
* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* 1 szklanka napoju czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka )
* 2 łyżeczki ciemnego kakao ( dodajcie trochę więcej, jeśli użyliście mleka )
* 8-10 daktyli
Wykonanie:
Daktyle namoczyć w wodzie.
Kaszę jaglaną, uprzednio ugotowaną wsypać do naczynia. ( RADA - pamiętajcie, żeby kaszę przed ugotowanie obficie wypłukać w wodzie ).
Do kaszy dodać namoczone daktyle, wsypać kakao oraz dolać napój czekoladowy, ewentualnie mleko.
Całość zmiksować blenderem, aż krem stanie się jednolity i w miarę gładki.
Czekoladowy krem jaglany przełożyć do pucharków, miseczek lub szklanek. Deser ten dodatkowo możecie udekorować owocami lub posypać orzechami.
Pamiętajcie, kasza jaglana to jedna z najwartościowszych kasz. Warto ugotować jej zawsze trochę więcej i trzymać w lodówce. Na jej bazie możecie zrobić inne kremowe wariacje, dodając np owoce. Ewentualnie zalać gorącym mlekiem, posypać orzechami i zjeść na śniadanie.
Smacznego !
ale bym taki wyjadała łyżeczkami:d
OdpowiedzUsuń