października 21, 2014

Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym )

  Znacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby ciasteczka wyglądały dostojniej i smakowały ... jeszcze lepiej ! Bo kto by pogardził ciastkiem z czekoladą !
Zapewniam, że do kubka herbaty, w ponury jesienny dzień - niezastąpione !





Składniki
( na około 16-18 ciastek )

* 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki, choć ja użyłam tortowej )
* 100 g zimnego masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 4 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę. Składniki posiekać nożem na stolnicy ( lub prościej - posiekać w robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. 
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie wyciętych krążków, wykroić dziurkę - mniejszą foremką lub małym kieliszkiem.
Ciastka piec w 180 stopniach C około 10-12 minut. 

Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą,  dżemu. Ja część  posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów, a część - galaretką porzeczkową.
Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku.

Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym.

GANASZ CZEKOLADOWY:
* 50 g śmietanki 30%
* 8 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik )
* 50 g czekolady gorzkiej
* 33 g czekolady mlecznej
* 3 g masła

W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę  z cukrem inwertowanym.  Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić.
Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki.
Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek.

"Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu.
Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem.


* Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych warsztatów z Patiserka.pl



Smacznego !

9 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo