Ale można sprawić przyjemność, zaspokajając pragnienie na ciasto i upiec pyszne, czekoladowe brownie z kaszy jaglanej.
I choć nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe, na bazie jaj i masła, zapewniam, że śmiało może z nim konkurować. A pojedynek w dziecinie "ZDROWE" - wygra miażdżąca przewagą.
Składniki :
( na małą blachę )
* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym )
* 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych
* 1/2 szklanki masła orzechowego
* 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej )
* 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro )
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego )
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.
Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać.
Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.
Smacznego !
super wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zdrowe ciasta na bazie kaszy jaglanej! przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńZamiast orzechów dam słonecznik i dynię a czy masło orzechowe mogę zastąpić olejem kokosowym ?? Czym innym? Mam alergię na orzechy.
OdpowiedzUsuń