października 19, 2014

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie )

 Być dzieckiem na diecie ... smutne, aczkolwiek coraz częstsze zjawisko. Odmawiać sobie niemal wszystkiego, tego co jedzą rówieśnicy. Patrzeć z zazdrością, a może smutkiem i żalem, jak ona zjada kolejne ciastko .... "bo ja nie mogę - jestem na diecie"...
Ale można sprawić przyjemność, zaspokajając pragnienie na ciasto i upiec pyszne, czekoladowe brownie z kaszy jaglanej.
I choć nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe, na bazie jaj i masła, zapewniam, że śmiało może z nim konkurować. A pojedynek w dziecinie "ZDROWE" - wygra miażdżąca przewagą.




Składniki :
( na małą blachę )

* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym )
* 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych
* 1/2 szklanki masła orzechowego
* 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej )
* 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro )
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego )


Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.
Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać.

Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.



Smacznego !



2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo