sierpnia 13, 2013

Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów



Składniki:

2 kg zielonych pomidorów
3 cytryny
1/2 imbiru 
około 1 kg cukru








Wykonanie:

Pomidory umyj, pokrój na cząstki. 
Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną.

Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.



Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir obierz i zetrzyj - dodaj do przecieru.

Smaż do zgęstnienia - około 1 godziny.
Ciągle mieszaj, żeby marmolada się nie przypaliła.

Żeby sprawdzić gęstość, nałóż łyżkę marmolady na zimny talerzyk i wstaw na chwilę do lodówki.

Gotową marmoladę nałóż do słoiczków.

2 komentarze:

  1. koniecznie muszę pokazać przepis mojemu dziadkowi! lubi takie ciekawe nowości :)

    zapraszam na nowy, makaronowy post oraz na kulinarne rozdanie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo