sierpnia 13, 2013
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
3 cytryny
1/2 imbiru
około 1 kg cukru
Wykonanie:
Pomidory umyj, pokrój na cząstki.
Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną.
Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.
Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir obierz i zetrzyj - dodaj do przecieru.
Smaż do zgęstnienia - około 1 godziny.
Ciągle mieszaj, żeby marmolada się nie przypaliła.
Żeby sprawdzić gęstość, nałóż łyżkę marmolady na zimny talerzyk i wstaw na chwilę do lodówki.
Gotową marmoladę nałóż do słoiczków.
AUTOR:
kolorowo-torcikowo
musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę pokazać przepis mojemu dziadkowi! lubi takie ciekawe nowości :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na nowy, makaronowy post oraz na kulinarne rozdanie!