października 22, 2014

"Jesienne oblicze makaronu" - KONKURS z marką Lubella

   Makaron niejedno ma imię ...
Makaron to bardzo wdzięczny produkt, łączący się niemalże ze wszystkim. Wystarczy odrobina fantazji kulinarnej, trochę odwagi i chęć odkrywania nowych doznań smakowych ... by wyczarować smaczne danie.
Dziś zachęcam Was do eksperymentów i stworzenia jesiennego dania z makaronem. Wykorzystajcie sezonowe warzywa i owoce oraz inne dodatki i stwórzcie coś pysznego. Sfotografujcie swoje danie, możecie dodatkowo stworzyć jesienną scenerię, będącą pięknym tłem dla dania, i przesyłajcie do konkursu.




REGULAMIN KONKURSU:

1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 22 października 2014 do  31 października 2014 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest marka Lubella.

4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na jesienne danie z makaronem  Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi kilkanaście opakować makaronu oraz inne produkty ( kasza, mąka ).
Prezentowany na zdjęciu koszyk, nie stanowi części nagrody.

7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 3 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu.
Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.


WYNIKI !

Decyzja była niezwykle trudna, przesłaliście wspaniałe przepisy i cudowne zdjęcia.
Nagrodzić jednak mogłam tylko 2 osoby.

Wielkie paki produktów Lubella wygrały:

* Clauditte W. i jej duszona wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti


Damajanti i jej zupa krem z dyni z borowikami na chłodne jesienne dni



GRATULUJĘ ... i czekam na Wasze adresy.

 

61 komentarzy:

  1. Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti

    Składniki:
    500 g wołowiny (pokrojona w kostkę)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 duże cebule
    1 opakowanie grzybków mun lub 2 garści
    2 szklanki oliwek kolorowych (mix)
    ocet blasamiczny
    3 łyżki czerwonego pesto
    1 puszka pomidorów
    białe wino 1/2 szklanki
    1/2 szklanki wody
    6 ząbków czosnku
    świeżo zmielony pieprz
    świeżo zmielona sól himalajska
    mielone chilli
    natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki mun oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy.

    Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna.
    Na koniec posypałam pietruszka.


    Clauditte Miss Cooking

    Zdjecie wysłane na maila i zgłoszony przepis w komentarzy to moja własność są mojego autorstwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak jesień to dynia, jak dynia to jakżeby inaczej jak nie z makaronem :)
    Moja propozycja jest szybka i mego smaczna!
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 małej dyni pomarańczowej
    3 pomidory
    2 suszone pomidory
    bazylia suszona
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    makaron spaghetti
    Czosnek i cebulę obrać i pokroić w miarę drobno. Na rozgrzaną patelnię nalać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, poczekać aż „puści” zapach ( uwielbiam ten zapach) i dodać cebulę zamieszać. Pomidory umyć i pokroić w kawałki dołożyć do cebuli i czosnku wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zamieszać, po chwili dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wszystko zamieszać i przykryć pokrywką. Po chwili zamieszać i sprawdzić czy dynia zmiękła, jeśli nie poczekać jeszcze chwilę, od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron al dente. Jeśli dynia nie chce zmięknąć, a reszta jest już gotowa można dodać łyżkę a może i dwie wody spod makaronu, wtedy wszystko ładnie się udusi. Doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na patelnię do sosu i wymieszać. Podawać posypane bazylią. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszle Lubella nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami,doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na jesienny obiad:

    Składniki
    26 sztuk conchiglioni
    1 duży por
    1/2 cukinii
    1 czerwona papryka
    3 łyżki oliwy
    1/2 kg łopatki wieprzowej
    200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
    80 g żółtego sera-goudy

    Przyprawy:
    pieprz syczuański do smaku
    pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
    sól morska do smaku

    Sos Beszamelowy:
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    500 ml mleka 3,2
    szczypta białego pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    Sposób przygotowania:

    Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
    Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
    Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia.
    Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
    Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
    Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron w aromatycznym sosie dyniowym ;)

    Składniki na 3 porcje:

    - Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 240g
    - Puree z pieczonej dyni* - szklanka
    - Cebula - sztuka
    - Czosnek - ząbek
    - Olej rzepakowy - łyżka
    - Świeża bazylia
    - Papryka czerwona - sztuka (opcjonalnie)
    - Sól, pieprz, gałka muszkatołowa (2 szczypty), chilli (2 szczypty)


    *Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.


    Sposób przygotowania:

    - Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
    - Na łyżce oleju podsmaż posiekane w kostkę cebulę i czosnek.
    - Do dyniowego puree dodaj podsmażoną cebulę oraz przyprawy - zmiksuj na gładki sos.
    - Odcedzony makaron przełóż ponownie do garnka, dodaj dyniowy sos i dokładnie wymieszaj tak, aby sos przykleił się do makaronu.
    - Wyłóż na talerz, oprósz listkami świeżej bazylii i podawaj z surową papryką lub bez ;)

    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  5. I jeszcze pyszny makaron w sosie niby śmietanowym :)

    Składniki na 3 porcje:

    - Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 240g
    - Cebula - 2 sztuki
    - Czosnek - 3 ząbki
    - Papryka czerwona - sztuka
    - Cukinia- 1/2 małej sztuki
    - Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
    - Jogurt naturalny - 6 łyżek
    - Awokado - sztuka
    - Potarty parmezan - 3 łyżeczki
    - Sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, oregano
    - Sok z cytryny (do skropienia awokado)
    - Olej rzepakowy - łyżka


    Sposób przygotowania:

    - Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
    - Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
    - Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę, cukinię oraz ugotowaną ciecierzycę - duś wszystko przez ok. 10 minut (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody).
    - Wyłącz gaz pod patelnią i dodaj świeże listki bazylii oraz jogurt naturalny - dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku (nie żałuj przypraw :)).
    - Połącz jogurtowo - warzywny sos z makaronem, przełóż na talerz, oprósz posiekanym w kostkę awokado (wcześniej skrop je sokiem z cytryny żeby nie ściemniało) oraz oprósz parmezanem.

    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja polecam makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym:

    Składniki:
    - 150 g makaronu wstążki
    - 1 cebula
    - 500 g dyni
    - 1 mała cukinia
    - ser gran padano do smaku
    - ser rokpol do smaku
    - śmietanki 18%
    - 2 łyżki masła
    - kilka gałązek zielonej natki pietruszki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Porcja na 3 osoby
    W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czekamy jak nam się zeszkli. Następnie obieramy dynię i kroimy ją na drobną kostkę i dusimy aby nam zmiękła. Teraz przyprawiamy, wlewamy śmietankę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy starte sery. Na końcu dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach.
    W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja proponuje Muffiny z makaronu :):)

    makaron penne 200 gram
    kukurydza 2 łyżki
    śmietana kremówka 2 łyżki
    jajka 2 szt Lubię Nie lubię
    majeranek 1/2 łyżeczki Lubię Nie lubię
    ser żółty 100 gram
    margaryna do smarowania formy
    bułka tarta
    parówka 1 szt
    cebula 1/2 szt

    Delikatnie rozgotowuje makaron.
    Dodaję kukurydze i dokałdnie mieszam.
    Do miseczki wbijam jajka, dodaję śmietanę, mieszam aż nie będzie grudek, dodaję starty ser oraz majeranek.
    Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz w bardzo cienkie plastry parówkę.
    Mieszam zawartość patelni z makaronem.
    Foremki na muffinki dokładnie wysmarowuję margaryną oraz obsypuję bułka tartą. Nakładam makaron. Każdą muffinę zalewam mieszanką jajeczną tak by makaron był nim dobrze oblepiony, na wierzchu zazwyczaj jest dużo jajka więc dodatkowo układam makaron.
    Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Muffinki delikatnie wyjmuje z foremek (im mniejsze tym łatwiej). PROPOZYCJA PODANIA Polane delikatnie ketchupem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojoną cieniutko kiełbasę, po 4 minutach dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy ser mozarella. Czekamy aż się stopi. Do garna wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy śmietanę, oliwę z oliwek. Sos doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Na talerz kładziemy porcję makaronu. Nakładamy na niego farsz, który polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

    Makaron Lubella rurki- 500 gram
    kiełbasa wędzona- 250 gram
    cebula- 1 sztuka
    ser mozzarella- 1 łyżka
    pomidory w puszce- 1 opakowanie
    śmietana 12%- 3 łyżki
    oliwa z oliwek- 1 łyżka
    bazylia, oregano- szczypta
    sól, pieprz- do smaku
    natka pietruszki- do posypania

    OdpowiedzUsuń
  10. Były muffiny, a może teraz pizza? Tak! Jesienna, warzywna pizza z makaronu :)

    cebula 1 szy
    makaron 500 gram
    PUSZKA POMIDORÓW 1 szt
    koncentrat pomidorowy 100 gram
    czonek 1 ząbek
    mielone 500 gram
    brukselka 250 gram
    ser żółty 150 gram
    oliwki 10 szt

    Cebulę pokroiłam w kostkę i podrumieniłam na patelni. Potem podsmażyłam mielone z pieprzem i solą. W tym czasie ugotowałam makaron do miękkości oraz brukselkę.
    Przygotuję sos z pomidorów z puszki, koncentratu, czosnku oraz świeżych ziół. Wszystko mieszam i pomidory rozdrabniam za pomocą widelca. Gdyby sos był za gęsty warto dodać wodę z makaronu.
    Smaruję blaszkę tłuszczem, układam makaron.
    Polewam makaron sosem, układam składniki i posypuje startym serem.
    Piekę w piekarniku o temp. 180 stopni przez 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  11. I drugi, jesienny przepis - tym razem z cukinią

    Składniki:
    2 piersi z kurczaka
    2 cukinie
    ok 100g sera pleśniowego Lazur
    ok 1 szklanka winogron
    2 łyżki śmietany
    1 cebula
    sól
    pieprz pomarańczowy
    olej
    chili
    makaron - łazanki
    bazylia
    oliwa z oliwek

    Piersi z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej do woka. Zaczynam podsmażać. Cebulkę obieram, kroję i dorzucam do mięsa. Cukinię dokładnie myję, odkrajam końcówki i kroję. Dorzucam do woka. Solę, dodaję sporo pieprzu pomarańczowego i trochę chili. Winogrona myję, usuwam pestki i kroję w mniejsze części - dodaję do reszty. Ser Lazur lekko rozłamuję i dodaję do woka. Mieszam i podsmażam wszystko razem. Pod koniec smażenia dodaję również 2 łyżki gęstej śmietany rozdrobnionej z odrobiną gorącej wody i dodaję do reszty aby uzyskać odrobinę sosu. Mieszam, podgrzewam i gotowe. Makaron łazanki gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek i suszoną bazylię - mieszam.
    Dodaję mięso z sosem i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzieś mi wcięło pierwszy post z pierwszym przepisem :) Tak więc podaję jeszcze raz.
    Danie proste ale pyszne! W jesiennych kolorach i z jesiennym kabaczkiem! :)
    Zdjęcia podesłane już na maila.

    Składniki:
    makaron chili
    dwie spore piersi z kurczaka
    3-4 małe kabaczki
    duża garść rukoli
    sól
    pieprz
    ok 8 serków topionych - trójkącików
    szklanka mleka
    3 łyżki śmietany
    bazylia
    papryka czerowna suszona
    chili
    mieszanka: oregano, suszone pomidory
    olej

    Wykonanie:
    W woku rozgrzewam odrobinkę oleju. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam do woka - chwilę podsmażam mieszając. W tym czasie myję kabaczki i kroję w pół talarki - dorzucam do mięsa. Rukolę opłukuję, lekko siekam i dodaję do reszty. Podgotowuję chwilę wszystko pod przykryciem, doprawiam solą, papryką, chili i pieprzem a w tym czasie robię sos. Do garnuszka wlewam mleko i gotuję. Gdy jest już gorące dodaję po trochu serki i mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę mieszam z ciepłą wodą (pół szklanki) i dolewam do sosu. Całość doprawiam płatkami suszonych pomidorków, oregano, bazylią i pieprzem. Doprawiam też chili. Jeśli ktoś chce aby sos był bardziej gęsty niech doda mniej wody i mleka. Ja chciałam aby mój był dość rzadki :)
    Sos mieszam z mięsem w woku - podgotowuję chwilę razem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaron z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone

    opakowanie makaronu, najlepiej Tagliatelle
    1 czerwona cebula
    5-8 plasterków dobrej szynki
    pół słoika suszonych pomidorów, najlepsze te domowe
    opakowanie serka mascarpone
    parmezan do posypania
    Do gotującej się wody, osolonej wrzucamy makaron a w tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy w artystycznie nierówne części suszone pomidory, cebulę oraz szynkę w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów zaczynając od cebulki przez szynkę a na koniec pomidory, kiedy będą usmażone dodajemy serek i mieszamy. Łączymy z makaronem, wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem oraz kryształkami soli.
    Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych i autorskich dań:)Jest pyszne i szybkie w wykonaniu;)
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. - połowa słoiczka kaparów
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 małe cebule
    - zalewa z suszonych pomidorów z żurawiną
    - słoiczek białego tuńczyka w zalewie
    - śmietana 30%
    - pół cytryny
    - sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
    - makaron

    Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odkładamy do miseczki. Zalewę razem z żurawiną wlewamy na patelnię. Na niej smażymy kapary, rozgnieciony czosnek, cebulę przez około 7 minut. Dodajemy odcedzonego tuńczyka i smażymy jeszcze 3 minuty. Potem wlewamy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 minut. Całość podajemy na ugotowanym makaronie. Voila :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaronowy łosoś na kolorowej tratwie

    Pyszne w kolorach jesieni rybne (łososiowo-koperkowe) kotleciki z kolorowym makaronem wewnątrz oraz na zewnątrz.

    Składniki



    świeży filet z łososia norweskiego - 280 gram
    koperek - mały pęczek lub 1/2 większego pęczka
    surowe żółtko jajka - 1 sztuka
    świeżo mielony pieprz - do smaku
    sól - do smaku
    makaron świderki kolorowy - 1 szklanka



    dodaek -ulubiona surówka/sałatka





    Sposób przygotowania

    1.
    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    2.
    Ze świeżego fileta łososia norweskiego ściągamy delikatnie skórę. Następnie mięso ryby siekamy nożem na mniejsze kawałki.

    3.
    Koperem dokładnie myjemy i drobno siekamy.

    4.
    Do ryby dodajemy koperek, wbijamy żółtko, solimy i pieprzymy - dokładnie mieszamy do połączenia składników.

    5.
    Rozgrzewamy teflonową patelnię i nakładamy po łyżce masę rybną - dalej nakładamy makaron na szerokośc rybnego kotlecika i ponownie nakładamy cienko masę rybną - formując 5 kotlecików. Makaron ma być nadzieniem w tych kotlecikach. Smażymy (bez tłuszczu) kotleciki z dwóch stron. Łosoś jest juz tłusty, więc dodatkowego tłuszczu do smażenia nie potrzeba.

    6.
    Na talerzu układamy tratwę z pozostałego makaronu, na niej wykładamy kotleciki i podajemy z ulubioną surówką/sałatką - ja ogórkową.


    OdpowiedzUsuń
  18. Monika Wójcik - Grata24 października 2014 20:35

    Bardzo pyszna, sycąca sałatka makaronowa z kabanosem na jesienną kolację

    Sałatka powstała z zamiłowania mojego męża do makaronu i kabanosów.

    Składniki:

    -kabanos wędzony (2 opakowania po 120g )
    - pół opakowania makaronu kolorowego świderki Lubella
    - 5 ogórków korniszonów
    - czerwona papryka
    -cebula czerwona
    - fasola czerwona z puszki
    - puszka kukurydzy
    -10 dag żółtego sera
    -majonez (ilość według uznania)
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka, chilli)

    Wykonanie:

    - makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu,
    - kabanosy pokroić w kawałki długości ok 1cm,
    - ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę,
    - fasolę i kukurydzę osączyć,
    - ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wszystko połączyć, dodać majonez i przyprawy. Życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Gulasz Liszante z dynią i makaronem Lubella.
    Składniki:
    -200 g mięsa gulaszowego z indyka
    -200 g dyni (może być mrożonka)
    -dwie marchewki
    - pora
    - majeranek
    - pieprz
    - cząber
    -maka do zagęszczenia sosu
    - vegeta lub kucharek przyprawa do smaku
    Przygotowanie:
    Kroimy mięso gulaszowe w kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie . Siekamy porę i dodajemy do mięsa, dusimy razem ok 15 minut. Kroimy w kostkę marchewkę i dodajemy do wczesniejszych składników. Gotujemy razek ok 15 minut. Na koncu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy Vegetą lub kucharkiem i pieprzem. Nastepnie dodajemy majeranek i cząber. Zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w wodzie. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami ponownie.Smacznie, zdrowo i jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Fusili z rukolą i pestkami słonecznika w sosie

    Składniki:
    - 300g makaronu Fusili
    - 200g pieczarek
    - biała cebula
    - 100g rukoli
    - 2 duże pomidory malinowe
    - keczup
    - 50g pestek słonecznika
    - oliwa z oliwek
    - bazylia
    - sól

    W wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy makaron. Na patelnię wkładamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, porwaną rukolę, łyżkę keczupu. Smażymy do miękkości pieczarek, a następnie wrzucamy słonecznik i smażymy jeszcze 3 minuty, często mieszając. Przyprawiamy solą i bazylią, wykładamy na odsączony makaron.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pappardelle w sosie grzybowo-paprykowym

    Składniki:
    - opakowanie makaronu pappardelle
    - trzy pomidory
    - pół sałaty rzymskiej
    - dwie cebule
    - 100g suszonych prawdziwków
    - mała czerwona papryka
    - zioła prowansalskie
    - łyżka keczupu
    - dwie łyżeczki oliwy z oliwek
    - szczypiorek
    - sól

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron, keczup i przyprawiamy. W osobnym garnuszku gotujemy w 250ml wody grzyby oraz pokrojoną paprykę. Wywar wlewamy do makaronu i warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut, a następie dodajemy zioła. Przed podaniem jeszcze posypujemy szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron z boczkiem i brokułami

    Składniki:
    - 300g wędzonego boczku
    - 1 brokuł
    - duża śmietana 18 %
    - serek topiony ( najlepiej śmietankowy )
    - 350 g makaronu (najlepiej wyglądają kokardki )
    - czosnek wg. uznania
    - sól, pieprz

    Gotujemy wodę na brokuły i wodę na makaron. Oczywiście solimy.

    Wycinamy różyczki z brokułu i wrzucamy do wrzącej wody.

    Kroimy boczek wędzony w kostkę i podsmażamy.

    Wyjmujemy brokuły jak będą al dente, żeby się nie rozpadały.

    Gdy boczek się lekko podsmaży wlewamy śmietanę, dodajemy serek topiony i mieszamy.

    Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.

    Wszystkie składniki mieszamy w dużym naczyniu. Podajemy na ciepło lub na zimno.


    Anna Markiewicz
    anias88@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym

    sól
    1 kalafior (ok. 1,5 kg)
    1 duża cebula
    200 g makaronu farfalle
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    500 g mieszanego mięsa mielonego
    pieprz
    1 łyżeczka oregano
    1 puszka krojonych pomidorów
    tłuszcz do posmarowania formy
    1/2-1 łyżeczka cukru
    200 g tartego sera emmentalera

    Dużą ilość lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kalafior oczyszczamy, usuwamy zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 cm. Myjemy i osączamy z wody. Cebulę obieramy i siekamy.
    Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie dodajemy kalafior i gotujemy przez kolejne 7 minut.
    Olej podgrzewamy na dużej, powlekanej patelni. Mięso smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy cebulę, smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Dodajemy pomidory razem z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    Makaron i kalafior odlewamy i dobrze osączamy na sicie. Połowę wkładamy do żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, przekładamy do formy. Przykrywamy pozostałym makaronem i kalafiorem, posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.

    patrycja.chrzan@onet.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym

    300 ml śmietany 30%
    6 ząbków czosnku, startych na tarce o drobnych oczkach
    6 plasterków surowego boczku w plastrach
    500 g piersi z kurczaka (2 duże piersi lub 4 małe), umytych, osuszonych i pokrojonych lekko na skos
    niewielka ilość oleju rzepakowego
    niewielka ilość soli
    niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu
    kilka gałązek świeżego tymianku, umytych, posiekanych (opcjonalne oregano)
    kilka gałązek świeżego rozmarynu, umytych, posiekanych (same igły)
    mały kawałek masła (do smażenia)
    250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w ćwiartki
    1 papryka czerwona, umyta, pokrojona w trójkąty
    2 łyżki wody (opcjonalnie 1 łyżka białego wina wytrawnego)
    250 g świeżego szpinaku baby, umytego
    320 g makaronu farfalle
    50 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach

    Do garnka wlewamy śmietanę, do śmietany wrzucamy starte na tarce o małych oczkach 6 ząbków czosnku. Śmietanę z czosnkiem podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż do momentu jej zagotowania. Następnie śmietanę z czosnkiem odstawiamy na bok.
    Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy 6 plasterków boczku. Plasterki boczku smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony. Następnie przekładamy boczek na talerz.
    Piersi z kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos. Kawałki kurczaka przekładamy do naczynia, doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, pieprzem i solą. Do kurczaka dodajemy posiekane igły rozmarynu i posiekany tymianek (opcjonalnie oregano). Całość mieszamy.
    Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła. Kiedy masło rozpuści się na patelni wrzucamy kawałki kurczaka. Kurczaka smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Pieczarki mieszamy co jakiś czas (za pomocą drewnianej łyżki możemy delikatnie skrobać dno patelni, na której smażą się pieczarki, żeby przeszły aromatem kurczaka i boczku).
    Do podsmażonych pieczarek dodajemy jedną umytą, pozbawioną gniazda nasiennego i białych błon, pokrojoną w trójkąty 1 czerwoną paprykę. Następnie do pieczarek i papryki dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego. Całość smażymy. Następnie dodajemy 2 łyżki wody (opcjonalnie możemy dodać 1 łyżeczkę białego wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do pieczarek z papryką dodajemy szpinak oraz niewielką ilość soli. Smażymy, mieszając, do momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie szpinak z pieczarkami i papryką zalewamy śmietaną z czosnkiem. Mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Całość redukujemy.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego. Do gotującej się wody wrzucamy makaron farfalle. Makaron gotujemy ok. 10 minut al dente. Makaron przecedzamy. Przecedzony makaron przekładamy do zredukowanego sosu. Całość dokładnie mieszamy. Wcześniej podsmażone paseczki boczku kroimy w poprzek.
    Makaron przekładamy do naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce serem grana padano.


    patrycja.chrzan@onet.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym

    250 g makaronu
    1 duży bakłażan
    3-4 ząbki czosnku (dałam dwa duże)
    1 puszka pomidorów (dałam trzy świeże)
    sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia
    1/2 kostki sera mozzarelli (dałam parmezan)
    1/4 łyżeczki pepperoncino (użyłam płatków chili)

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty czosnek i zrumienić. Bakłażana pokroić w kostkę, dodać do czosnku i smażyć przez około 10 min, aż zbrązowieje i zmięknie. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać do przesmażonego bakłażana, doprawić solą, pieprzem, i ziołami (świeże zostawić do dekoracji). Zmniejszyć ogień i chwilę dusić. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem i świeżymi ziołami.

    dorota.chrzan@onet.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. dorota.chrzan@onet.com.pl

    Spaghetti ladacznicy


    4-6 porcji

    3 łyżki oliwy
    8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych
    2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane, zmiażdżone lub starte
    1/2 łyżeczki pokruszonego chili albo 1-2 łyżki marynowanych czerwonych papryczek jalapeno (odsączonych i pokrojonych w drobną kostkę) lub do smaku
    500 g spaghetti
    1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    150 g (po odsączeniu) czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
    2 łyżki małych kaparów, dobrze opłukanych i odsączonych
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, do podania (według uznania)
    sól i pieprz do smaku

    1. Nastaw wodę na makaron; możesz nie zaczynać sosu, dopóki nie zacznie wrzeć.
    2. Wlej oliwę na duża, niezbyt głęboką patelnię, do rondla lub woka i postaw na średnim ogniu.
    3. Wrzuć drobno posiekane fileciki anchois i smaż około 3 minut, mieszając drewnianą łyżką, aż się niemal rozpadną, następnie dodaj czosnek i pokruszone chili (lub drobno pokrojone papryczki jalapeno) i smaż kolejną minutę, mieszając.
    4. Zapewne w tym momencie przyjdzie pora na posolenie wody na makaron i wrzucenie spaghetti, które powinno się ugotować według zaleceń na opakowaniu.
    5. Wracając do sosu: dodaj pomidory, oliwki i kapary, o gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku.
    6. Tuż przed końcem gotowania makaronu odlej trochę wody z gotowania i zachowaj. Odcedź makaron i dodaj do sosu na patelni czy w woku. Wymieszaj, podlewając zachowaną wodą, jeśli sos jest zbyt gęsty. Posyp posiekaną natką, jeśli masz pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  27. Makaron z szynką i szpinakiem

    20 dag makaronu penne
    2 łyżki tłuszczu
    1 cebula posiekana
    1/2 suszonej papryczki chilli
    2 pomidory pokrojone w kostkę
    20 dag szynki (wędliny)
    1 opakowanie liści szpinaku
    sól i pieprz

    1. Makaron ugotować w posolonej wodzie na al dente. Odcedzić.

    2. W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, przez 2-3 min, aż zmięknie.

    3. Dodać porkuszone chili oraz pomidory pokrojone w kostkę i dusić, mieszając, przez 2 minuty. Włożyć pokrojoną w paseczki szynkę i dusić, mieszając, przez 2-3 min.

    4. Włożyć szpinak i mieszać, aż listki lekko zwiotczeją i wmieszać makaron. Doprawić solą i pieprzem.

    Do sosu można dodać: czosnek lub trochę śmietany czy przecieru pomidorowego.

    OdpowiedzUsuń
  28. Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa

    Składniki:

    150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla
    1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
    1/2 średniej cukinii
    2 średnie i obrane ziemniaki
    1/2 czerwonej papryki
    100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
    3 ząbki czosnku
    1 bardzo mała cebula
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
    2 szczypty ostrej papryki
    szczypta kurkumy
    sól, biały mielony pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju

    Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  29. Spaghetti z brukselką i orzechami

    1 opakowanie makaronu spaghetti
    300 g boczku
    300 g brukselki
    3-4 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    200 g żółtego sera (najlepiej parmezanu)
    garść laskowych orzechów
    ok. 150 ml wody
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

    PRZYGOTOWANIE:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier. Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości. Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią. Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  30. ,, Gniazda makaronowe w kokilkach"


    4-6szt makaron gniazdka
    400g polędwiczka wieprzowa
    1 papryka
    0,5 puszki kukurydzy
    1por
    1marchewka
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz
    100g ser żółty


    Składniki na sos:

    0,5 litry śmietany 30%

    0,5 litry wody

    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    2 łyżki majonezu

    2 płaskie łyżki mąki

    2 łyżeczki przecieru pomidorowego

    sól,pieprz,suszona bazylia,czosnek granulowany,
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Polędwiczkę kroimy w paseczki ,przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy.Gdy mięsko bezie prawie gotowe dodajemy por pocięty w paseczki oraz marchewke starta na tarce o grubych oczkach.Smażymy ok 5 minut.Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy z gniazdkami tak aby zachowyły kształt gniazdek już w kokilkach.
    Wykonujemy sos.Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle,aby makaron był przykryty.Posypać startym żółtym serem.
    zapiekamy ok 15-20min aż sos zgęstnieje.Smacznego.
    Beata Sałamacha
    betisa1111@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. "Jesienna lazania z kurkami"

    Składniki:

    500 g makaronu do lazanii Lubella
    200 g świeżych kurek
    szklanka suszonych kurek
    400 ml śmietanki 30%
    szklanka wrzątku
    pęczek natki pietruszki
    łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g mięsa wieprzowo - wołowego
    200 g oscypka
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka klarowanego masła
    1 łyżka mąki


    Przygotowanie:

    Godzinę przed robieniem sosu zalewamy suszone grzyby szklanką wrzątku.

    Na maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Dodajemy umyte kurki, czosnek niedźwiedzi i smażymy kilka minut.

    Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z zalewą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dziesięciu minutach zagęszczamy mąką.

    Płaty makaronu podgotowujemy przez 5 minut, układamy na dnie naczynia, dodajemy 1/3 mięsa mielonego, zalewamy 1/3 sosu i przykrywamy kolejnym płatem, do skończenia składników. Wierzch posypujemy startym oscypkiem.

    Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra - dół.

    Podajemy posypane natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  32. Makaron w sosie dyniowym z suszonymi pomidorami i kurczakiem

    Składniki (dla 2-3 osób):
    200g makaronu spaghetti
    150g puree z dyni
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    kawałeczek papryczki chilli/szczypta pieprzu cayenne
    garść posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka śmietany 30%
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka suszonych pomidorów
    1 mały filet z kurczaka
    olej/oliwa
    sól, pieprz

    Wykonanie:
    Na początku obtaczamy lekko przyprawą do kurczaka mięso pokrojone w kostkę i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
    Cebulę, czosnek i papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażamy cebulę i wrzucamy na patelnię kurczaka. Kiedy mięso się usmaży, dodajemy czosnek i papryczkę, a po 2 minutach puree z dyni wymieszane ze śmietaną.
    W międzyczasie zagotowujemy wodę, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente i odcedzamy.
    Składniki na patelni gotujemy przez kilka minut, wrzucamy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki. Na koniec przyprawiamy całość gałką, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, mieszamy makaron z sosem na patelni. Przyprawiamy danie natką pietruszki i podajemy od razu.
    Smaczne, lekkie i pożywne danie gotowe.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Makaron z sosem pieczarkowo-dyniowym

    20 dag dowolnego makaronu
    20-30 dag dyni
    15 dag pieczarek
    1/2 cebuli
    130 g serka śmietankowego (użyłam Łaciatego-nie ma żadnych zbędnych dodatków)
    ew. do podania 2 łyżki startego parmezanu
    pestki dyni
    masło do smażenia

    Pieczarki oczyscić i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, wyjąć nasiona i pokroić w kostke o boku ok. 1 cm. Makaron nastawić na gotowanie w osolonej wodzie Na głębszej patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek. Dodać dynie i smażyć ok 10 min, aż dynia będzie prawie miękka.Dodać pieczarki, tymianek, doprawić solą i pieprzem i smażyć dalej ok. 3-5 min. Podlać wodą – ok. 1/2-3/4 szkl i dodać serek. Powinien powstać pyszny sosik.
    Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam serdecznie,

    przesyłam przepis na Chicken Curry con Tagliatelle dla 5 osób:


    Składniki:

    500 g tagliatelle

    500 g piersi kurczaka

    500 ml mleka kokosowego

    łyżka czerwonej pasty curry

    300 g groszku cukrowego

    250 g orzechów nerkowca

    jeden świeży ananas

    80 ml sosu sojowego

    2 ząbki czosnku

    1 cebulka

    mała garstka cienko pokrojonego imbiru

    parmezan Parmigiano reggiano




    Drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem podpiekamy w rozgrzanym woku na oliwie.

    Kroimy cienko kurczaka w paski i dodajemy do woka.

    Zalewamy sosem sojowym i dodajemy pastę curry i czekamy aż się rozpuści.

    Potem dolewamy mleko kokosowe i redukujemy o 1/3 i dodajemy orzechy i ananas obrany i pokrojony.

    Groszek cukrowy dodajemy na sam koniec, aby był jeszcze chrupki.

    Tagliatele gotujemy al dente i łaczymy z sosem i podajemy.

    Jak potrawa jest już na talerzu to posypujemy parmezanem.

    Smacznego!!!

    diana-lewandowska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Meksykańska uczta
    Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków czyli moje chili con care. Danie idealne na jesienne chłodne dni.
    Składniki:
    500 g makaronu penne
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    4 duże pieczarki
    1 duża biała cebula
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    7 pomidorków cherry
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    150 g czerwonej fasoli
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    Zioła prowansalskie
    Pieprz
    Sól
    Ostra czerwona papryka
    Słodka czerwona papryka
    Pieprz cayenne
    Oliwa z oliwek
    Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane mięso mielone łączymy z makaronem penne.

    Smacznego!!!

    Autor: Wioleta Szczepańska e-mail: wioleta.22@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Spaghetti z tuńczykiem

    Składniki:

    150 - 200 g makaronu spaghetti

    1 puszka pomidorów
    1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    szczypta cukru
    sól, pieprz, ostra papryka
    zioła (wg uznania: prowansalskie, oregano, natka pietruszki...)​​

    Przygotowanie:

    Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dojadaj pomidory z puszki, kilka łyżek oliwy z oliwek i całość gotuj przez chwilę. Dodaj tuńczyka, następnie odrobinę cukru i dopraw sos solą pieprzem, ostrą papryką i ziołami.

    Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  37. Tagliatelle z kurczakiem w delikatnym sosie pomidorowym

    Składniki:
    30 dag makaronu
    1 łyżka oleju
    sól

    Sos:
    30 dag piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju
    2 małe cebule
    4 pomidory
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    słodka papryka w proszku
    przyprawa do kurczaka
    natka pietruszki
    Przygotowanie:
    Mięso pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawą i lekko podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej wodą w takiej ilości, aby przykryła mięso. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 5 min.
    Sos zapraw śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, i słodką papryką.
    Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Gorący polej gotowym sosem i posyp natką pietruszki.​​

    OdpowiedzUsuń
  38. Torcik makaronowy
    Pyszny i oryginalny torcik, ponieważ wykonany z makaronu. Nam bardzo smakował a dla gości był miłym zaskoczeniem.
    Składniki:
    500 g makaronu farfalle
    400 g kurczaka
    1 brokuł
    150 g czerwonej fasoli
    285 g kukurydzy (1 puszka)
    300 g sera
    Przyprawa do kurczaka
    6 łyżki majonezu
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    Olej do smażenia
    Masło do formy
    Tortownica 24 cm

    Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Brokuł gotujemy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach i dzielimy go na trzy porcje. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Troszkę odkładamy do dekoracji. Formę smarujemy masłem. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy zabrać się za tworzenie torcika w tortownicy. Składniki układamy następującymi warstwami: połowa makaronu, porcja sera, kukurydza, 3 łyżki majonezu, połowa usmażonego kurczaka, druga porcja sera, czerwona fasola, ugotowany brokuł, druga połowa makaronu, pozostała część kurczaka, reszta sera, 3 łyżki majonezu. Na wierzchu torcika układamy szynkę szwarcwaldzką, po bokach kładziemy kokardki makaronu, posypujemy kukurydzą i fasolą. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.
    Smacznego!

    Autor: Wioleta Szczepańska e-mail: wioleta.22@wp.pl

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam jednogarnkowe dania a to stworzyłam w zaledwie dwóch
    w pierwszym ugotowałam makaron świderki Lubelli w drugim resztę, niestety nie zdążyłam zrobić aranżacji jesiennej bo głodomór mój mąż już na nie czyhał - na szczęście zrobiłam jedno zdjęcie zanim danie zniknęło w przepastnym żołądku
    Jesienne warzywa z kotlecikami
    2 nieduże cebule
    2 nieduże marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1/2 pora
    2 papryki (kolor dowolny ja miałam zielone)
    5 liści kapusty
    dwie garści pokrojonej dyni (tyle miałam po wycięciu halloweenowych lampionów)
    1 łyżka smalcu
    sól pieprz do smaku
    kotlety - ilość zależy od osób na obiadku
    Do garnka w którym będziemy gotować włożyć 1łyżkę smalcu - roztopić cebule pokroić w piórka zeszklić na smalcu dodać pokrojoną w plasterki lub półksiężyce marchewkę, pietruszkę, seler, por. paprykę pokroić w kostkę dodać do garnka to samo z dynią liście kapusty pokroić w cienkie paseczki i dołożyć do garnka. wszystko wymieszać zalać ok 2 szklankami wody na wierzch ułożyć kotleciki wieprzowe.
    wszystko doprowadzić do wrzenia i dusić aż warzywa będą miękkie pod przykryciem delikatnie mieszając.
    Ja nie dodałam ani soli ani pieprzu po kotleciki oddały już swoje a osobiście mało używam soli - ale to już zostawiam każdemu według własnego smaku.
    życzę smacznego
    Autor Agnieszka Grąkowska e-mail: ciuks@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Nazwa dania: Czerwono złota jesień (czerwony Homar + złota Pasta)
    Mój autorski przepis na jesienne danie z makaronem:

    1. Zakupiliśmy 2 mrożone homary (langusty) -w jednej z dużych sieci spożywczych w Polsce;
    2. Po rozmrożeniu – wrzuciliśmy je na gorącą wodę;
    3. Po ugotowaniu –rozcięliśmy i położyliśmy na gorącego grilla;
    4. W tym samym czasie ugotowany został makaron (spaghetti –ale może być fetuccini);
    5. Ugotowany makaron dodaję do sosu –przygotowywanego równolegle (prosty sos: pomidorki cherry, masło, kolendra, czosnek)
    6. Makaron podajemy wymieszany z kawałkami pokrojonego homara –langusty
    7. Podajemy ja na zdjęciach
    8. Koniecznie należy zaopatrzyć się w szczypce do rozdrabniania pancerza homarów…

    /zdjęcia wysłane na email: 'kolorowotorcikowo@gmail.com'/

    OdpowiedzUsuń
  41. Makaron spaghetti z cukinią

    Składniki:

    - makaron spaghetti pełnoziarnisty
    - 2 nieduże cukinie
    - 30 dag dyni
    - puszka pomidorów krojonych
    - puszka ciecierzycy
    - cebula czerwona
    - 3 ząbki czosnku
    - 200 ml wina białego Bordoeux
    - 3 łyżki oliwy
    - ser żółty tarty
    - sól, pieprz
    - bazylia
    Wykonanie: na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać cebulę i czosnek - podsmażyć, dodać pokrojoną w paski (najlepiej zrobić to strugaczką) cukinię i dynię. Podsmażyć i dodać białego wina. Dusić aż cukinia i dynia będą prawie miękkie. Dodać pomidory i ciecierzycę - chwile poddusić, całość przyprawić.
    Makaron ugotować al dente. Do makaronu dodać sos, lekko wymieszać i wyłożyć na talerze. Posypać żółtym serem, udekorować bazylią.
    Danie bardzo szybkie, sycące i rozgrzewające - doskonałe na chłodniejsze dni. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  42. Zupa krem z dyni z borowikami na chłodne jesienne dni.

    Składniki:

    - 1 dynia (najlepiej hokkaido, waga ok. 2 kg)
    - borowiki albo inne suszone grzyby (ok 5 dkg)
    - 200 g makaronu Lubella (proponujemy pełne ziarno świdry)
    - 2 udka z kurczaka
    - warzywa na bulion (2 marchewki, pietruszka, seler, por, lubczyk)
    - śmietana 18%
    - 2 cebule
    - ząbek czosnku
    - masło
    - sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Z udek i warzyw na bulion gotujemy wywar. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie wsypujemy pokrojoną dynię. Wszystko dusimy przez 15 min. Z wywaru wyciągamy udka i dodajemy podsmażoną dynię z cebulką. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki śmietany. Zdejmujemy z ognia, całość miksujemy. Nalewamy na talerze, na wierzch dodajemy ugotowany makaron Lubella. Całość posypujemy ugotowanymi, a następnie podsmażonymi na maśle grzybkami.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis na makaron z czarnym kurczakiem ;)
    Skladniki:
    1. Pierś kurczaka;
    2. Garść czarnych oliwek;
    3. Kilka ząbków czosnku;
    4. Słoik pieczonych papryk;
    5. 1 cebula;
    6. Garść świeżego oregano;
    7. 100 ml. śmietany kremówki;
    8. Sól, pieprz;
    9. Trochę sera do posypania;
    10. Ulubiony makaron - dowolny.

    Pierś z kurczaka nadzianą czarnymi oliwkami (oliwki miksuję z łyżką oliwy) podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z kilkoma ząbkami czosnku. W czasie smażenia kurczaka przygotuj pastę z pieczonych papryk (taka papryka jest dostępna w każdym markecie, w zalewie własnej, w słoiku ale najlepsza jest grecka florinis. Grecy pieką ją w winie). Należy zmiksować kilka takich papryk z jedną cebulą, 2 ząbkami czosnku, świeżym oregano i 3 łyżkami oliwy.
    Gdy kurczak będzie miał chrupiącą skórkę, dodaj na patelnię całą pastę z papryk i podsmaż, zalej 100 ml śmietany kremówki. Doprowadź całość do wrzenia i zgęstnienia. Wyjmij kurczaka, daj mu odpocząć, pokrój w grube plastry. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp cheddarem i świeżym oregano.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  44. Odczarowujemy buraki! Dla mnie od dziecka to kulinarny koszmarek. Nie wiem dlaczego, nie lubiłam ich mdławej słodkości, może po prostu nie były najlepiej przygotowywane...? Surówki do obiadu dalej nie tykam, za to kocham buraki w każdej innej postaci! W zależności od dodatków mogą nam ukazać tysiąc różnych twarzy! Słone, słodkie, w zapiekance, sałatce, z miodem, ze śledziem... a nawet w Cieście :) Podam przepis sentymentalny, pierwszy, jaki zrobiłam i który odczarował mi buraki! :) A dzieciaki też go lubią, bo ma fajny kolor.

    Różowe gniazdko
    ok 250g makaronu typu spaghetti
    2 buraki
    cebula
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz, tymianek
    oliwa
    jogurt grecki - 200g
    150g sera typu feta
    pestki dyni, uprażone, - 2 łyżki
    opcjonalnie, co polecam, olej z pestek dyni

    Buraki myjemy, owijamy folią, pieczemy w piekarniku do miękkości - ok 1,h w 180'C (czas zalezy od wielkości buraka, należy sprawdzać widelcem). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy pokrojone drobno buraki, podsmażamy chwilę. Dodajemy sok z cytryny, tymianek, jeszcze chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jogurt grecki, mieszamy, po czym blendujemy sos. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze cytryną. Makaron gotujemy al'dente, mieszamy z sosem. Na talerzu okładamy gniazdka ze zwiniętego widelcem makaronu, posypujemy pokruszoną fetą i pestkami dyni. Można skropić delikatnie łyżeczką oleju z pestek dyni który daje niesamowity aromat i orzechowy posmak, a dodatkowo - piękny zielony kolor! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Przystawka: "Muszelki z brokułami"

    Składniki:

    10 muszel "Conchiglioni Lubella"
    1 brokuł
    1 ser twaróg wędzony
    3 łyżki jogurtu greckiego
    3 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz, szczypta oregano

    Przygotowanie:

    Muszle gotujemy w mocno osolonej wodzie al dente.
    W drugim garnku gotujemy brokuł również al dente (w malutkich kawałkach- bukietach).
    Przygotowujemy sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać pieprz, sól, szczyptę oregano do smaku i wycisnąć czosnek- dokładnie wymieszać.
    Wystudzone muszle faszerujemy serem białym wędzonym i brokułem, układamy na talerzu w dowolnej formie- polewamy sosem czosnkowym i dekorujemy brokułami.
    Przystawka gotowa!
    Smacznego :)

    Pozdrawiam Agata!

    OdpowiedzUsuń
  46. Makaron z dynią, czosnkiem i szynką parmeńską.

    Składniki:
    200 g makaronu tagliatelle,
    200 g puree z pieczonej dyni,
    czosnek w płatkach,
    50 g szynki parmeńskiej,
    pieprz,
    świeża kolendra,
    łyżka masła

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Płatki czosnku podsmażamy na maśle, dorzucamy puree z dyni.
    Dokładamy do puree ugotowany makaron i szynkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę, można też dodać cheddar.

    OdpowiedzUsuń
  47. Makaron z kurkami i gorgonzolą w białym winie.

    Składniki:
    200 g makaronu farfalle
    70 g gorgonzoli
    150 g kurek
    łyżka masła
    50 ml białego wytrawnego wina
    50 ml kremówki
    jedna dymka
    pieprz
    świeży szczypiorek

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Kurki obgotowujemy przez 10-12 minut w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
    Na maśle podsmażamy posiekaną drobno dymkę, dodajemy kurki.
    Zalewamy kurki winem, dusimy przez kilka minut. Gdy większość wina odparuje wlewamy kremówkę.
    Gotujemy do zgęstnienia sosu. Na sam koniec do sosu dorzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę.
    Podajemy sos z makaronem, z dodatkiem świeżego szczypiorku.

    OdpowiedzUsuń
  48. Spaghetti ai 3 Pomodori e Vitellino – Spaghetti w 3 Pomidorach i Cielęcinie

    Składniki:

    • Spaghetti 100gr,

    • Cielęcina 50gr,

    • Pomidorki cherry 90gr,

    • Pomidory piccadilly 60gr,

    • Pomidory san marzano 50gr,

    • Cebula szalotka 10gr,

    • 4 listki świeżej bazylii,

    • 3 gałązki świeżego oregano,

    • 1 łyżeczka cukru,

    • Szczypta soli różowej z Himalajów lub zamiennie sól morska,

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

    • 1 łyżka tartego Parmezanu

    • 1 łyżka masła

    Przygotowanie

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przesmażamy z plastrami cielęciny na oliwie z oliwek. Dodajemy

    pomidory* bazylię, łyżkę masła oraz przyprawy. Wszystko smażymy na jednej patelni do momentu,

    aż sos lekko zgęstnieje, a mięso stanie się soczyste. Całość łączymy z makaronem.

    Danie wykładamy na talerz, dekorujemy bazylią i łyżką Parmezanu.

    *pomidory możemy obrać ze skórki, jednak Włosi dodają je w całości.

    OdpowiedzUsuń
  49. Jesienna sałatka makaronowa "NaWinie"

    - 150 g. makaronu muszelki,
    - 300 g. fileta z makreli w puszce,
    - 1 papryka,
    - garść rodzynek,
    - pół garści pokrojonych orzechów włoskich,
    - 4 jajka,
    - 1 szkl. kaszy kuskus,
    - 1 puszka kukurydzy,
    - 3 ogórki kiszone,
    - 1 cebula,
    - ketchup,
    - sól, pieprz, opcjonalnie zioła (bazylia, oregano, zioła Małgorzatki)

    Makaron ugotować al dente, paprykę pokroić w kawałki według uznania, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki pokroić w słupki, cebulę w piórka. Dodać rybę i kukurydzę oraz wcześniej przyrządzoną kaszę kuskus. Na koniec dodać orzechy i rodzynki, przyprawić do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie ulubionymi ziołami). Przed podaniem dodać 2 łyżki ketchupu (choć możliwe, że wystarczy sos pomidorowy z ryby). Nazwa sałatki wzięła się z faktu, że gdy naszła nas ochota na coś pysznego a jak na złość przepisy uleciały, postanowiliśmy, że przyrządzimy coś ze składników, które nawiną się pod rękę. I tak powstała nasza sałatka :-) Smacznego :-)

    Email: azdb@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. Zapiekanka z kabanosami i makaronem

    Mój brzuszku powiedź przecie,
    Czy makaron jeść chcecie.
    A on odpowiada bez zawahania,
    Iż uwielbia z makaronem potrawy, dania.
    A więc trzeba z makaronem pewne danie wypróbować
    by wspólnie moim podniebieniom zaimponować.
    Zapiekanka z makaronem i kabanosami o niej mowa,
    Uważam, że inne połączenie makaronu się przy niej chowa.
    Trzy laski kabanosa z 8 pieczarkami i 1 cebulą duszę,
    Ohhh mojego męża tym farszem wzruszę.
    30 dag makaronu w lekko osolonej wodzie gotuję ,
    Jednej czerwonej papryki potrzebuję
    Która na patelni pokrojona swoje miejsce na chwilę znajduje.
    Doprawiam przyprawami do smaku według uznania
    Ale wtedy to moje zmysły jeszcze nie będą w pełni zaspokojone – bez wahania
    Na koniec ser żółty nakładam,
    I chętnie do stołu zasiadam.
    Piekarnik już gorącem bucha,
    Zapiekanki z makaronem i z kabanosami wypiekają się na zucha.
    Na koniec nie pozostaje nic innego,
    jak życzyć Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  51. Wybuchowe LOVE Makaronowe

    3 duże pomidory,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    200 mililitrów białego półwytrawnego wina,
    sok z połowy cytryny,
    200 gramów obranych białych krewetek,
    pestki z połowy granatu.
    sól,
    pieprz
    Zmiażdżony czosnek smażymy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy sól i pieprz oraz pokrojone w kostkę pomidory. Całość zalewamy winem oraz dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i krewetkami, całość dekorujemy pestkami z granatu. Serwować z lampką schłodzonego białego wina.

    magdalena50@autograf.pl

    OdpowiedzUsuń
  52. Zapomniałam o makaronie, oczywiście w składnikach powinien się pojawić :) 200 gramów makaronu spaghetti Lubella. Bardzo przepraszam, za to przeoczenie w podaniu przepisu na Wybuchowe LOVE Makaronowe :)
    Życzę smacznego, Magdalena.

    OdpowiedzUsuń
  53. Świderki w jesiennej odsłonie.

    Dla 3 osób.
    300g makaronu świderki nr 19
    1 papryka żółta,
    1 papryka czerwona,
    1/2 średniego bakłażana
    1/2 sporej cukinii
    1/2 bulwy selera
    ok. 150g-200g dyni
    200g chudego surowego boczku
    300-400g fileta z kurczaka
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka sezamu
    oliwa z oliwek
    1/2 ząbka czosnku
    5 listków świeżej szałwii (lub inne zioła wg uznania)
    sól, pieprz
    parmezan lub inny ser wg upodobania

    Oczyszczoną paprykę kroimy na kawałki.
    Pozostałe warzywa kroimy w cienkie plastry (najcieniej należy pokroić selera). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st., następnie na półce grillowej układamy partiami warzywa, które kolejno "grillujemy" przez około 12-13 minut. Seler wymaga nieco więcej czasu - około 16minut. Warzywa po wyjęciu powinny być al dente.
    W czasie gdy warzywa "siedzą" w piekarniku zajmujemy się mięsem.
    Filet kroimy w około 7mm plastry (w poprzek włókien), które w zależności od wielkości fileta kroimy je jeszcze na pół, mamy uzyskać paski szerokości 3cm. Mięso następnie nacinamy po środku i wywijamy jak faworki.
    Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię, smażymy aż będzie miękki, a tłuszcz się wytopi, chyba, że trafi nam się egzemplarz wybitnie chudy, wtedy można podlać go nieco olejem, ponieważ na tłuszczu spod boczku będziemy obsmażać filet.
    Na suchej patelni rumienimy nasiona.
    Wystudzone warzywa kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z mięsem.
    Gotujemy makaron al dente (czas z opakowania to 6-8 minut, pamiętając o dodaniu soli do wody dopiero po wrzuceniu makaronu.
    W czasie gdy makaron gotuje się rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oliwy z posiekanym czosnkiem i podartą szałwią. Gdy oliwa "złapie" aromat wrzucamy warzywa z mięsem i podgrzewamy energicznie je podrzucając. mają przejść jedynie aromatem i podgrzać się. Odlewamy makaron i dodajemy go do warzyw. Mieszamy posypując uprażonymi pestkami. Nakładamy na podgrzane talerze i posypujemy parmezanem.

    Smacznego!
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  54. A ja proponuję i polecam:
    Pyszny makaron tagliatelle z kurkami z polskich lasów i kozim serem.
    Potrzebujemy (dla 4 osób):
    500 g drobnych kurek (lub innych grzybów z polskich lasów)
    opakowanie makaronu tagliatelle
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    1 szklanka białego wina
    2 gałązki tymianku
    2 ząbki czosnku
    4 cebule szalotki
    kozi ser dobrej jakości
    sól i pieprz do smaku
    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek lub olej wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekaną cebulę szalotkę. Przesmażyć około 2 minut ciągle mieszając. Dodać oczyszczone kurki i tymianek. Smażyć około 5 minut. Wlać wino, zagotować i gotować chwilkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Makaron podawać gorący posypany pokruszonym kozim serem lub jak ktoś woli startym parmezanem.

    Moja druga propozycja to sałatka z zielonej fasolki, pieczarek i makaronu.
    Potrzebujemy (dla 2 osób):
    200 g dowolnego makaronu (rurki, kokardki)
    2 duże garści fasolki szparagowej (żółtej i zielonej)
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    2 duże garści małych pieczarek
    2 gałązki świeżego tymianku
    pół szklanki mleka
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    100 g sera feta
    świeży szczypiorek
    sól i pieprz do smaku
    Makaron ugotować al dente. Oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej, dodać umyte pieczarki i smażyć około 2 minut. Dodać świeży tymianek. W misce wymieszać mleko z mąką kukurydzianą, wlać do podsmażonych pieczarek, dodać pokruszony ser feta i całość gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje. Pieczarki z sosem wymieszać z ugotowanym makaronem, szparagową fasolką, doprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, obficie posypać drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem. Fantastycznie smakuje na ciepło i zimno.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  55. Kokardki z kurczakiem i kurkami w sosie serowym oraz przyprawy.
    Potrzebujemy: opakowanie makaronu kokardki, pierś z kurczaka, kurki, cebula, ser: gouda gorgonzola, sól, pieprz, bazylia i oregano.
    Na oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebulę i kurki oraz pokrojoną pierś z kurczaka. Dodajemy śmietanę, pokrojone sery. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą i utworzą jedną całość. Wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym. Czas skosztować! Na początku doświadczysz złożonej, lekko ciepłej struktury z wyczuwalnym aromatem przypraw, których przybywa wraz z upływem smakowania, żeby ustąpić miejsca ożywczej kompozycji aromatów mięsno-kurkowej nuty. Finisz czujemy jeszcze chwilę po przełknięciu. Z kokardkami w takim wydaniu odkryjesz wszystkie wymiary prawdziwego makaronu .
    monika4135@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  56. Zapiekanka makaronowa z kalafiorem w sosie beszamelowym

    Składniki:
    1 kalafior, paczka makaronu, 2 piesi kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść pestek dyni, ser mozarella, 1/3 kostki masła, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, papryka.

    Wykonanie:Makaron oraz różyczki kalafiora gotujemy około 20 minut – tak, aby nie były zbyt miękkie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na którym układamy wyżej wymienione odcedzone warzywa. Następnie polewamy je sosem beszamelowym. Na patelni rumienimy pokrojone w kosteczkę piersi z kurczaka, doprawiając do smaku przyprawami. Po usmażeniu kładziemy je na nasze warzywka pokryte sosem. Kroimy cebulę w prążki oraz czosnek w ząbki i posypujemy nimi naszą potrawę. Na wierzch posypujemy serem mozarella oraz pestkami dyni. Naczynie z zapiekanką wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy, kroimy i jeeeeeemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  57. Z jesienią kojarzy mi się przede wszystkim dużo kolorów, liście spadające z drzew potrafią mieć ich wiele więc i na talerzach nie może ich zabraknąć. Proponuję więc kolorową sałatkę makaronową, idealną na wspólne jesienne kolacje.

    Kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem

    Składniki (na dużą miskę sałatki):
    250g kolorowych świderków
    200g czerwonej fasoli z puszki
    150g kukurydzy konserwowej
    250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka (u mnie papryka czerwona, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka)
    1 papryka - u mnie czerwona
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu
    pieprz kolorowy w młynku
    sól ziołowa

    Przygotowanie:

    Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie.

    Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

    Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.

    Wszystkie składniki wymieszać.

    Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.

    Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Moją drugą propozycją jest rozgrzewająca potrawka z makaronem sojowym.

    Składniki na 2 porcje:
    1 op. makaronu sojowego (100 g)
    2 małe filety z kurczaka
    ½ papryki czerwonej
    4 plastry świeżego ananasa
    odrobina chili w proszku lub tabasco
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    czosnek granulowany
    3 łyżki sosu sojowego (lub więcej)
    olej do podsmażenia kurczaka

    Przygotowanie:

    Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut.

    Filety pokroić w kostkę posypać papryką i czosnkiem i podsmażyć na oleju.

    Dodać sos sojowy.

    Plastry ananasa oraz paprykę pokroić w kostkę i dodać do kurczaka.

    Doprawić do smaku chili i innymi przyprawami wg. uznania.

    Makaron odcedzić i wymieszać z zawartością patelni.

    OdpowiedzUsuń
  59. JESIENNY POWRÓT LATA

    SKŁADNIKI
    1 op makaronu kokardki
    0,5 kg fileta z kurczaka
    1 mała cukinia
    3-4 marchewki
    Groszek mrożony
    5-6 pomidorków koktajlowych
    Śmietana 12%
    Sól, pieprz

    Wlej do garnka dzbanek wody i makaron do niej wrzuć,
    Odcedź, wodą zimną przelej i ściereczką narzuć.
    Obierz warzywa, zetrzyj je na tareczce,
    Kurczaka osusz na papierowej chusteczce.
    Pokrój w kawałki wielkości orzecha,
    Podsmaż na patelni i cierpliwie czekaj.
    Do mięsa dodaj groszek i starte warzywa,
    Niech potrawka pod przykryciem odpoczywa.
    Gdy wszystko zmięknie i ładnego koloru nabierze,
    Dopraw przyprawami i już możesz myśleć o spacerze.
    Połącz danie z ugotowanym makaronem,
    Przygotuj miseczkę z pomidorem.
    Dodaj do potrawy łyżkę śmietany,
    Posmakuj, a z pewnością krzykniesz „O RANY”.
    Danie jest pyszne, trafia w podniebienie,
    Teraz ułóżmy to na talerzu i otrzymajmy dopełnienie.
    Wyłóż danie na półmisek, połóż pietruszkę, pomidorka,
    Zamknij buzię, nie pokazuj ozorka.
    Wiem, że ślinka leci na sam widok talerza,
    Ale odwróć wzrok, poczekaj na swojego żołnierza.
    Przygotuj w szklankach pyszny bezalkoholowy soczek,
    A każdy przeniesie się w krainę niebieskich obłoczek.
    Wróci żołnierz z pracy, zjecie razem danie,
    Zazdrościć wam będą nie tylko Amerykanie.
    Życzę wszystkim SMACZNEGO,
    A po zjedzeniu ruchu fizycznego. 

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo