sierpnia 08, 2014

Torcik orzechowo-jabłkowy



Co tu dużo pisać ... torcik był pyszny !
Winny od musu jabłkowego, słodki od bez i czekolady, aromatyczny dzięki orzechom.
A i prezentował się nie najgorzej ;)

To jeden z tych, do których będę często powracać.














Składniki:
( na tortownicę średnicy  20 cm )

* 3 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej
* 1 kg jabłek - u mnie papierówki
* 1 galaretka cytrynowa
* 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej )
* 250 ml śmietanki 30%
* 70 g małych bez



Wykonanie:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając.
Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ).

Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy.
Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant.

Przygotować mus jabłkowy.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i rozgotować w rondlu, podlewając 1/5 szklanki wody.
Jabłka dusić, aż zupełnie się rozpadną i przybiorą konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować.
Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt.
Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy.

Przygotować mus czekoladowy.
 
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie wymieszać. Dodawać koleje porcję kremówki - wymieszać.
Mus wyłożyć na bezy.

Tort schłodzić w lodówce min 4 godziny. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami.




Smacznego !



8 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo