Jak ja dawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM !
Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny.
Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina.
Składniki:
* 1 szklanka ryżu arborio
* 1-2 szalotki
* 150 g kurek świeżych
* 600-700 ml bulionu drobiowego
* 30 g twardego sera, no parmezanu
* 1 łyżka masła
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
Wykonanie:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na odrobinie oliwy. Do podsmażonej cebuli dodać kurki - smażyć kilka7-8 minut.
Usmażone grzyby z cebulką zdjąć z patelni, pozostawiając resztki tłuszczu.
Na patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
Następnie podlewać ryż bulionem i gotować, cały czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, dolać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu.
Smacznego !
A jak mam zrobić bulion ?
OdpowiedzUsuńWystarczy ugotowac 2 udka, kilka marchewek, pietruszke, selera, pora z dodatkiem lisci laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.
OdpowiedzUsuńDodaj tez opalona palnikiem, np na palniku kuchenkimgazowej, cebule.
Calosc gotuj okolo 2 godzin. Im dluzej gotujesz, tym bulion bardziej aromatyczny, ale i wiekszy ubytek plynu.