sierpnia 28, 2014

Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą


Jesień coraz bliżej ... i chyba z tego powodu naszła mnie chęć na cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów.
Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego.
Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia. 
Zjecie ?









 Składniki
( na 16-18 sztuk )

* około 2 szklanki mąki pszennej
* 10 g drożdży świeżych
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek
* 2 jajka

* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g gorzkiej czekolady

*  2 łyżki cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny


Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Jajka  z cukrem ubić na puszystą masę.

Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję.
Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.



Cukier wymieszać z cynamonem, czekoladę  pokroić w małą kosteczkę.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-18 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta uformować w wałeczek. Wałeczek ciasta lekko spłaszczyć, posypać cukrem z cynamonem i kawałkami czekolady. Zwijać, formując serce lub inny kształt.
Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem.
Piec około 15 minut w 200 stopniach C. 

Przygotować lukier. 
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki.



Smacznego !

3 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, ja ostatnio robiłam z samym cynamonem, tez dobre były! uwielbiam drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo