Jesień coraz bliżej ... i chyba z tego powodu naszła mnie chęć na cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów.
Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego.
Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia.
Zjecie ?
Składniki
( na 16-18 sztuk )
* około 2 szklanki mąki pszennej
* 10 g drożdży świeżych
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Cukier wymieszać z cynamonem, czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-18 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta uformować w wałeczek. Wałeczek ciasta lekko spłaszczyć, posypać cukrem z cynamonem i kawałkami czekolady. Zwijać, formując serce lub inny kształt.
Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem.
Piec około 15 minut w 200 stopniach C.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki.
Smacznego !
wyglądają pysznie, ja ostatnio robiłam z samym cynamonem, tez dobre były! uwielbiam drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJa bym zjadła :) Cudne!
OdpowiedzUsuń