sierpnia 04, 2014

Chleb bezglutenowy


Czy łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK !
Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków.

Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie.
Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu !











Składniki
( na keksówkę długości około 25 cm )

* 1 szklanka mąki gryczanej
* 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej )
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 20 g drożdży
* 1płaska łyżeczka cukru
* 1/3 łyżeczki soli
* około 1 szklanki letniej wody
* 2 łyżki nasion słonecznika


Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.

W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.
Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.
Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 50-60 minut.



Smacznego !










5 komentarzy:

  1. widać, że przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające ma dziury :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm...20dkg drożdży,trochę dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dużo...ale człek myślący, domyśli się, że to pomyłka i byc powinno 20g.
      Juz poprawiam.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo